silent tragedyOke, mijn bloggen is een beetje roestig geworden tijdens mijn transformatieve periode van de afgelopen 2 jaar, maar ik wou jullie wel opnieuw wat onder de aandacht brengen. 2 weken geleden heeft de organisatie ‘Americans for Responsible Technology’ een internationale verklaring over de digitale rechten van het kind gepubliceerd. De organisatie is een internationale groep van gerenommeerde ervaren advocaten, dokters, wetenschappers en andere kinderwelzijnsexperts.

Zij verlenen hun steun aan deze nieuwe verklaring van de digitale rechten van het kind. Deze digitale rechten worden amper (h)erkend, laat staan beschermd. Het recht om vrij te zijn van verslavende en manipulerende platformen en apps, het recht om vrij te zijn van schadelijke en gevaarlijke elektromagnetische straling van draadloze apparatuur; en het recht om vrij te zijn van commerciële uitbuiting van privé-informatie.

Iedereen kent wel de internationaal erkende 1959 UN Verklaring van de Rechten van het Kind. Dit is een uitbreiding daarop en vervat dus automatisch de rechten van het kind. Met deze nieuwe verklaring voor de mensenrechten van kinderen in het digitale tijdperk wil men beleidsmakers in alle overheidslagen en ook in het onderwijs aanmoedigen om per direct stappen te ondernemen om kinderen te beschermen tegen schadelijke technologie en praktijken. De Broadband International Legal Action Network en Americans for Responsible Technology zijn 2 van de organisaties die dit actief promoten.

“We’re using a wide aperture to approach this issue,” zegt Doug Wood, directeur van Americans for Responsible Technology. “Parents and school officials are recognizing the hazards of digital addiction, privacy experts are concerned about the monetization of children’s private data, and medical doctors and epidemiologists are worried about the long- and short-term biological impacts of radiation. This Declaration offers a holistic solution to all three of these problems.”

Ik kan mij volledig vinden in deze digitale rechten. Sterker nog, dit zijn ook 3 centrale pijlers in mijn werk van de afgelopen 5 jaar. Alleen wil ik dit veel breder opvatten en niet enkel op kinderen, maar ook op elke man en vrouw op deze aarde toepassen. Daarom heb ik dit charter dan ook onmiddellijk getekend om mijn werk en mijn visie op digitale rechten en welzijn nog meer kracht bij te zetten.

Hier kan je meer info vinden en tevens ook jouw handtekening zetten: www.thechildrensdeclaration.org/