De lijst met toekomstige jobs was zo lang en uitgebreid dat ik ze in 2 delen heb moeten splitsen. Ik heb gepoogd ze een beetje per overkoepelend thema te groeperen. Het eerste deel richtte zich vooral op milieubewust, duurzaam leven  en natuur verbindend. Een ander meer gericht op technologie, coaching  en mentorschap.

De eerste  twee zijn alvast een koppel die recht uit mijn eigen straatje komen. Ze gaan over het leren omgaan met technologie en hoe dat op een gezonde manier te integreren in iemand zijn leven of werkflow. De ene focust zich op persoonlijk vlak, de andere op werkvlak. Maar alle twee vertrekken ze van dezelfde basis.

Een paar andere namen die in dit zelfde straatje passen zijn Holistic digital detox councellor, Digital detox consultant en Digital integration advisor. 

Digital Detox therapist
Een adviseur die zich specialiseert in het losweken van mensen die aan technologie-stress leiden, van hun tech-apparaten. Zij creëren unieke analoge onderdompel zones. Ook wel ‘digital detox rooms’ genoemd.

De digitale “overload” zal nog veel overweldigender worden. Dit zet de deur open voor mensen die anderen helpen om minder data-centrische levens te lijden. Of op zijn minst een betere balans te vinden. In sommige gevallen zal dit uitmonden in digital rehabs. Zo erg kan het worden.

Human-technology integration specialist
Deze mensen leren anderen hoe ze de enorme waaier aan technologieën kunnen gebruiken om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Dit is in feite een IT specialist x10. Deze persoon gebruikt een holistische aanpak die alle technologieën onderzoekt die iemand gebruikt. En deze dan gaat stroomlijnen om er het meeste uit te halen.

Quantified self personal trainer
Een gezondheidscoach die niet alleen diëten onder de loep neemt, maar ook persoonlijke data en de fysieke staat van een persoon. Dit met het doel hem/haar naar een optimum en gezond leven te begeleiden. Het draait hier ook veel rond empowerment. Joe de tools geven om je leven zelf in handen te nemen.

Hackschooling counselor
Deze adviseur moedigt studenten aan om de echte wereld te “hacken” en te experimenteren in het echte leven. In tegenstelling tot een traditioneel onderwijs traject.

Un-schooling counselor
Het concept van onderwijs als een jaarlijkse examen zal ten einde komen. De toekomst zal veel diverser zijn. Mensen zullen her en der afzonderlijke jaar-opleidingen kunnen volgen. Een maand daar, een jaar hier. En hierin zullen un-schooling adviseurs of ontschoolers hen begeleiden. Men ziet nu al de evolutie van traditionele leerlingenbegeleider naar dit soort functie.  

Privacy managers
Als je denkt dat onze privacy nu al verloren is, dan ben je flink mis. We kijken enkel maar tegen het topje van de ijsberg aan. We zijn allemaal menselijk, en maken af en toe slechte beslissing. Om ons én bedrijven te helpen om de ideale privacy-transparantie balans te vinden zullen professionals nodig zijn.

Social education specialists
We leren van elkaar. Maar wat van de anderen dat wij leren is waardevol? En hoe organiseren we onze vriendenkring- die geldt als een enorme invloedrijke groep in ons leven-om ons een stroom van echt waardevolle informatie en advies te geven.

Wholeness mentor
Met zo’n grote nadruk op mindfulness en tijdsarmoede in een steeds chaotischere wereld kan de Wholeness mentor soelaas bieden. Ford Motor Company’s in-house futurist Sheryl Connelly definieerde dit als het feit dat connectiviteit ons een drukker gevoel heeft gegeven. Onze tijd en onze aandacht zijn 2 van de meest kostbare en onvervangbare eigendommen in deze moderne wereld. De wholeness mentor zal anderen helpen om levenslange strategieën te ontwikkelen die hun persoonlijke noden zal koppelen aan een hobby. Eentje die voldoening zal geven van lichamelijke vereisten, een sociaal netwerk en uiteindelijk, spiritueel geluk.

Traceability managers
Zij checken de herkomst van de producten die hun bedrijven verkopen, omdat de bezorgdheid van klanten over ethische producten alsmaar groeit. Consumenten willen ethisch geproduceerde goederen die correct gelabeld zijn.

Micro Grid Conversion, Micro Grid Strategists, Power Conversion Specialists, Efficiency Optimizers

De komende jaren zullen microgrids hun entree maken. Het National Elektriciteitsnet zal opgesplitst worden in een hele cluster van microgrids. Dit kan gaan over steden en provincies die hun eigen elektriciteit gaan produceren, of kan zich gaan clusteren in wijken die hun eigen microgrid hebben.

System Transitionists.
Deze mensen helpen bedrijven, steden en landen bij het converteren van oude 20ste eeuw systemen naar microgrids en hernieuwbare energie.

Nog een laatste categorie betreft jobs die gaan komen eens de maatschappij zich ten volle bewust wordt van de impact van elektromagnetische energie zoals gsm’s, wifi, 5G, velden van elektriciteit en magnetisme en van energievelden in het algemeen die overal aanwezig zijn. Dit gaat van Electro smog tot de subtiele energieën die we op dit moment duiden als de sfeer in een ruimte of ‘jouw energie voelt niet goed’.

Nu al zijn er mensen die hierin actief zijn. Veel voorkomende namen zijn Bouwbioloog, EMF consultant, wireless technology advisor, Electronic feng shui expert/consultant, feng shui meester en noem maar op. Dit gaat zelfs door tot het gebruik van edelstenen, kristallen en andere spirituele instrumenten.

Dit zijn allemaal heel boeiende beroepen die heel snel kunnen opkomen eens een samenleving of land ervoor kiest om radicaal een groene economie uit te bouwen. Herinner je ook dat de job Social Media manager 12 jaar geleden helemaal niet bestond he. Social media was nog maar net om de hoek komen kijken met Facebook. Al bestond het concept al veel langer (myspace, netlog, hyves, msn groups etc).

Veel van deze jobs zullen op hun beurt gecombineerd worden en nieuwe varianten creëren.

De jobs die ik in het Engels heb laten staan, worden reeds gevisioneerd door grote zakenbladen en arbeidsorganisaties. Dus dit is zelfs niet eens verre toekomstmuziek. Wat denken jullie welke jobs er gaan komen binnen dit en 5 jaar? Laat het weten! Brace yourself, awesome change is coming!