Dit artikel wilde ik al meer dan een jaar schrijven, maar door een kantelpunt in mijn leven (en de transformatieperiode waarover ik al eerder blogde) ben ik het voorbije jaar vooral bezig geweest met mijn leven opnieuw op te bouwen. Maar goed, we dwalen af…

De lancering van het beruchte chatGPT van openAI leek uit het niets een gestoorde megalomane AI-goldrush af te trappen, maar eigenlijk was die evolutie al sinds 2015 onzichtbaar diep in de onderstroom aan het groeien en borrelen. En die explodeerde plots tot een megahype die op een paar maanden tijd de volledige samenleving geblitzkriegt heeft. Dit zijn het soort transformatiemomenten die je alleen maar ziet als we ze van bovenaf (door big tech) en met veel druk door onze keel geramd krijgen. We mogen dus best kritisch zijn voor wat er zich heeft afgespeeld. We mogen en moeten zelfs stilstaan bij de vraag of we dit nu wel willen of niet.

– Voor diegenen die graag meer weten over wat ik hier allemaal aanhaal, heb ik een lijvig deep dive research artikel gemaakt met tientallen links naar andere stukken om nog verder in te zoomen op bepaalde aspecten en nieuwsfeitjes. –

Want hier komt het dus op neer: AI kan eigenlijk heel het internet algoritmisch genereren op basis van zeer weinig info. Tekst, comments, video, audio, afbeeldingen, reacties met mensen, kennis vergaren, interacties met mensen en zelfstandig acteren – alles eigenlijk. Het kan ook onderling interageren van AI naar AI en input van A voeden aan B en nog veel meer. Er is eigenlijk weinig dat AI-vormen niet kunnen. En het spooky ding is, het komt heel erg dicht tegen onherkenbaar realistisch te zijn. Zoals video’s met erg natuurlijke en emotioneel expressieve gelaatsuitdrukkingen en audio in jou tongval maar een andere taal.

En dan hebben we het nog niet gehad over de AI zoek&chat bots van Google & Microsoft die op zijn zachtst gezegt misleidende antwoorden geven, zoniet compleet ficief en zelfs ronduid gevaarlijke en manipulatieve antwoorden. Is het omdat de bedrijven in kwestie producten overhaast op de markt gooien die eigenlijk nog maar in Alfa fase zijn?(beta en dan release candidate in software development) OF is de technologie inherent ongeschikt om dit soort taken te doen. Nog erger, misschien werkt het as intended? (it motto: its not a bug, its a feature) In ieder geval zijn de huidige producten niet te vertrouwen.

Dus we hebben nu een opzet (waarover je veel meer kan lezen in het deep dive artikel) waarin grote delen van het internet fictief aan het worden zijn, of nu al zijn.

Wij moeten als mens hoogdringend stilstaan bij de implicaties van deze technologie en hun impact op onze leefwereld, ons internet, onze menselijkheid, de ontmenselijking en zelfs onze realiteit. No time like the present! Want wat is realiteit in deze moderne tijd? Realiteit kan je omschrijven als wat je hoort en ziet op die schermen die wij bij ons dragen. De media die je consumeert. Als veel van die content AI is – en dus fake -, wat zegt dat dan over jouw realiteit? Leef je dan in een eigen realiteitsbubbel, of word die bubbel gecontroleerd door een machine?
ik wil niet dat een machine verteld wat ik moet doen(er bestaat een visie en plan om ceo’s te vervangen door AI, om een heel bedrijf te runnen door AI).

Generatieve AI is erop gericht om alles wat wij als mens doen zo perfect mogelijk te imiteren en te vervangen.  Terwijl ai in de oorsprong enkel bedoelt was als automatisatie.

“Dont do my creative work so i can do the diches. Do my dishes, so i can be creative.”

AI zorgt voor ontmenselijking en ontwaarding van alles wat menselijk is. Als je bedenkt dat grote bedrijven dit koste wat het kost in alle denkbare producten en toepassingen willen stoppen – los van het nut ervan -, wil dit dan zeggen dat ze actief werken aan de ontmenselijking van onze maatschappij? Alles overschouwende in mijn deep dive artikel kan je bijna niet anders dan die conclusie trekken.

Ik kies er dus bewust voor om AI links te laten liggen. Ik kies voor een wereld zonder AI. Ik kies voor het intristiek menselijke en voor onze wonderlijke creativiteit en fantastisch eigen vermogen. Wij zijn wonderlijk!