Een tweetal weken geleden las je plots in Vlaamse kranten dat iets verhinderde dat garagepoorten open of dicht konden gaan. ‘Groot mysterie’ kopte de GVA. Al was de reden snel gekend, DAB+ zendmasten storen en interfereren met afstandsbedieningen en garagepoorten allerhande. Goed, mysterie opgelost zou je denken. Maar mensen moeten per apparaat een fix toepassen om de DAB+ frequenties eruit te filteren. DAB werkt in 2 banden. Band III (174–240 MHz) en L band (1.452–1.492 GHz). Volgens het schema kan de technologie ook werken in de 30-300MHz range. En dit interfereert dus met de garagepoorten. De fix om dit te filteren kost voor een poort tussen de 10 en 20 EUR. Eigenaars van auto’s moeten langs hun garage passeren voor zo’n filter. En eigenaars van andere technologie die hier last van ondervindt moeten het zelf uitvogelen.

Dit is wat onze telecom-(waak)hond erover te zeggen heeft:

“Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) bevestigde het probleem met de zendmast. De geïnstalleerde frequentie voor digitale radio is correct, maar blijkbaar ligt het probleem bij de wagens en de ontvangsttoestelletjes van de garagepoorten. De ontvangers in wagens en garagepoorten gaan in conflict met de frequentie voor DAB+.”

Is dat even een omgekeerde kromme redenering! Dus het probleem ligt bij ons, de bevolking. Ik stoor mij nog niet weinig aan zo’n redenering. De nieuwe technologie zou zich eigenlijk moeten aanpassen aan de omgeving en niet omgekeerd. Om dan nog van het stralingsaspect te zwijgen. Als het signalen zomaar wegdrukt, dan zegt dat genoeg over het zendvermogen.

Dit werd mij ook toegestuurd door een ingelichte bron.
VRT boekhouders hebben besloten om te gaan bezuinigen op de zenderfactuur.Dit betekent dat vanaf maart 2018 de hoge (veilige) Norkring-masten niet meer gaan gebruikt worden maar dat deze krachtige FM zenders gaan verhuizen naar flatgebouwen her en der in het land, aangezien het contract nu gewonnen is door Broadcast Partners, een Nederlands bedrijf dat het niet zo nauw neemt met stralingsvoorschriften.”


“Ook de DAB-zenders gaan op nieuwe plaatsen geïmplementeerd worden door hetzelfde bedrijf, maar dit zijn ‘maar’ 1 kW exemplaren, FM praten we over 50 kW ERP… Er zijn ook door Broadcast Partners illegaal 32 DAB-zenders gezet laag te midden van bevolkingszones in plaats van 20 DAB-Zenders op veilige hoge masten.”

Er wordt hier gewoon keihard met onze gezondheid gespeeld. Waarom is dit geen nationaal nieuws?

UPDATE: map met alle DAB+ locaties in Belgie.