Ik sprak de voorbije jaren al een aantal keren over data ownership, Big Tech alternatieven, Google free, Microsoft free, Apple free, Facebook free, ontGoogle je leven, ont-Microsoft je leven, tech independence, enz. Maar wat betekent dit nu allemaal concreet?
Wel je kan dit onderwerp op een waaier aan verschillende manieren benaderen. Het meest gemakkelijk is big tech alternatieven(genaamd alt software) om vrij te worden van Google, Microsoft, Apple, Amazon enz. De meeste mensen beginnen hiermee omdat ze de business practices van Big Tech verwerpen of er niet mee akkoord zijn.
Ondanks wat ze claimen hebben deze bedrijven lak aan privacy. Het is louter een PR-oefening. Ze willen zoveel mogelijk van jou weten, en ze willen jou vangen in hun ecosysteem. Noem het digitaal feudalisme of digitale slavernij. Als je eenmaal in hun ecosysteem zit, is het zeer moeilijk om er terug uit te stappen en kost je vaak een arm en een been. Dit geldt zowel voor privépersonen als voor bedrijven. Je data hosten in een commerciële cloud is handig en easy om in te stappen, maar aartsmoeilijk om uit te stappen. En dit is de bedoeling van de bedrijven.
Als je je data in 1x wil downloaden uit de cloud betaal je voor een paar terabyte al gauw duizenden euro’s. En dan zijn er nog veel if’s en but’s
Alt software gebruiken is slechts de eerste stap in deze reis. Concreet is dit overstappen van facebook naar Mastodon, Friendica, Minds, Mewe. Dit zijn sociale netwerken van de nieuwe decentrale generatie. Let wel op, social media gebaseerd op blockchain zijn bedrog! Wat je daar op zet gaat er nooit meer af. Akkoord, deze zijn censorship free. Net omdat ze blockchain based zijn. Maar over deze stap in een ander artikel meer.
Want namelijk, hier gebruik je nog altijd andermans servers. De cloud is simpelweg een naam voor ‘andermans computer’. Het is geen magisch woord, jij geeft je data af en hoopt dat de beheerder daar verstandig mee omspringt, in ruil ervoor geef je een maandelijks bedrag. Of jij bent het product(gratis).
1 stap verder komen we echte Data Ownership en tech independence tegen. En nu wordt het interessant. Dit is namelijk het gebied van de Thuis Server(home server) en selfhosting. Voor bedrijven is dit on-prem servers en opensource software. Ook bedrijven kunnen heel veel winnen bij alles(of veel) terug uit de cloud te halen en on-prem servers op te zetten. Zelfs financieel is dit voordeliger!
En het is nog nooit gemakkelijker geweest om alles in opensource zelf te hosten. 15 jaar geleden was dit het domein van experts, nu kunnen huis en tuin computer enthousiastelingen het doen. En als je het niet weet is er altijd een youtube tutorial, website artikel of forumpost te vinden.
Voor consumenten(privé personen) is het zo gemakkelijk als een nas-apparaat aan te schaffen en er je eigen software op te zetten. Maar vaak kan het ook al met de ingebouwde software die ze meeleveren. Vooral merken als Qnap, Asustor en Aoostar zijn hier geschikt voor. Voor de hobbyist en thinkerer kan je een raspberry pi bouwen met een nas hat wat 4 disks kan voorzien. Deze van Friendlyelec of van Radxa zijn aanraders. Maar er zijn er ongetwijfeld nog.
Kwa opensource software heb je ook een enorme weelde aan keuze. Van nas besturingssystemen tot selfhosted cloud OS’en. In de eerste categorie vind je Truenas Core, Truenas Scale en OpenMediaVault als heavyweights. In de 2de categorie vind je CasaOS, NextCloudPi, Yunohost, DietPi, cosmos-cloud.io, IPv6rs Cloud Seeder en vele anderen.
De opzet van deze systemen is als volgt: Je installeert het besturingssysteem op je apparaat naar keuze. (neem bijvoorbeeld de Aoostar WTR PRO 4 Bay intel N100). Daarna stop je er harde schijven naar keuze in. En dan bieden alle bovengenoemde besturingssystemen een app store(via Docker, Kubernetes, helm charts, …) waar je met 1 muisklik een volledige app of platform kan installeren. Soms hebben die apps op hun beurt ook uitbreidingen(zoals Nextcloud) en integraties met andere software. Waardoor je al heel snel en heel eenvoudig een heuse thuisserver, on-prem server of privé cloud kunt opzetten.
Je kan er ook voor opteren om met virtualisatie software te werken zoals XCP-NG of Proxmox om veel van deze bovengenoemde oplossingen in 1 machine te krijgen. En dan heb je de echte pro’s die graag hun eigen hardware bouwen en zelf nas machines maken. Heel veel van deze software klinkt gek maar is echt enterprise class! Truenas word in megabedrijven gebruikt, en de Europese Cloud draait op Nextcloud. Niet alleen is het gebruik ervan volledig gratis(bedrijven kunnen support kopen of supportcontracten afsluiten). Vaak hebben zij feature parity met commerciële software. Dat wil zeggen dat ze evenveel (of meer) kunnen als commerciele software.
Dus, dit lijkt best aantrekkelijk, he. Waar wacht je nog op? Wil je meer weten hierover, contacteer mij dan en ik help je verder. Voor iedereen is er een oplossing.