Deze morgen stond het eindelijk overal in de gazetten en de media. De amazone brandt, en dat doet het al voor 3 weken naar verluid. En ja ik vind dat erg! Elke boom die afbrandt is er een te veel. En mijn hart bloedt bij het zien van het nieuws. Een prachtig stuk jungle gaat weer verloren.

Wat kunnen wij eraan doen? 1 antwoord, blussen die handel, perk het in. That’s it. En achteraf, seedbombing! Niet alleen zomaar seedbombing met de hand maar met moderne technologie zoals drones. DIT is goed gebruik van technologie!

Voorts is mij iets opgevallen. Ik heb het nieuws van Amazon-branden al minstens 3 dagen zien circuleren op alternatieve social media zoals 9gag. En nadien is het viraal gegaan op Big Social. En pas nu pikken grote kranten het op. Het was een mooi voorbeeld over hoe nieuws wordt gemaakt. Kranten en mediabedrijven hinken hopeloos achterop. En tegen dat het in de papieren gazetten belandt is het nieuws al hopeloos oud tegenwoordig. Deze meme is op de tijd van het schrijven al 2 dagen oud.

En de vergelijking met de Notre Dame wordt terecht getrokken. Waar zijn die miljardairs nu? Nu dat de uitdaging vele malen groter is. is dan ook viraal aan het gaan. Er doen trouwens geruchten de ronde dat de meeste beloofde donaties aan de ND zijn geannuleerd eens dat de mediahetze gaan liggen is. Als het waar is, platte mediastunt dan.

Maar dat terzijde. Ik hou van een open blik op de dingen en probeer mijn informatie, nieuws en wereldbeeld uit verschillende bronnen en kanten te halen. En er zijn gelukkig ook andere mensen die de dots connecten en kritisch nadenken. Ik zag dit bericht voorbij komen van NASA. Twee  personen die het in een breder perspectief zetten. Inclusief het feit dat er ook op andere plekken veel bosbranden zijn op dit moment. Deze suggestie voor actie zag ik ook voorbij komen. Ja België staat hier ook in. De banken VDK en Triodos doen hier naar verluid niet aan mee. En dan heb je nog deze mogelijkheid tot actie. Gebruik Ecosia. Een goed idee als je met je bedrijf de natuur en moeder aarde in het algemeen wil steunen. Voer de browser companywide in. Ecosia heeft trouwens toegezegt om 1 miljoen bomen te planten na de amazone branden.

Dit bericht heb ik ook voorbij zien komen. En al wantrouw ik onmiddellijk wanneer men vlak na het openbaar worden van iets onmiddellijk een zondebok uitroept op een politiek figuur. Toch moet ik mijn blik open houden. Want schuldig of niet, er branden vuren en de oorspronkelijke stammen worden wel degelijk bedreigd! En dit moet absoluut stoppen.

Het is een feit dat het leeuwendeel van bosbranden aangestoken is door de mens. Er zijn slechts weinig branden die spontaan beginnen. Vaak gebeurt dit aansteken met een bepaald doel in het hoofd. We kennen allemaal de veronderstelling wel dat veel branden vaak door bepaalde schimmige mensen/groepen/entiteiten worden aangestoken. Om er vervolgens munt uit te slaan en spotgoedkoop gronden op te kopen en gebouwen te zetten. Of door criminele agro-bedrijven.

Dus mijn voorgesteld plan, laat brandweermannen internationaal overkomen om de vuren zo veel mogelijk te bestrijden. Blusvliegtuigen, blushelicopters, alles. Inclusief een stuk bos rooien pal voor de brand om het vuur te stoppen. Laat dan miljonairs en miljardairs een enorme seedbombing campagne beginnen mét inheemse bomen. Laat vervolgens de natuur het overnemen. En start een internationaal en onafhankelijk onderzoek naar de schuldigen. Forceer wetten zodat de jungle glashard beschermd wordt, no if’s no but’s.

Update: Meer links beginnen te wijzen richting Bolsaro.
The far-right leader has repeatedly said he would reclaim the Amazon Rainforest from “interfering” NGOs, and offer indigenous tribes incentives to give up the land for what he calls a “better life”.
Incentive=fire?

Update 2: sinds het schrijven van mijn blog is er een stroom nieuwe informatie naar boven gekomen. En met voortschrijdend inzicht moet je soms je mening herzien. De snelheid waarmee Bolsonaro onmiddellijk aan de schandpaal genageld werd is verdacht. Zeker omdat het kort voor de G7 top gebeurde. Inmiddels heeft de g7 top zogezegd steungeld aangeboden maar Bolsonaro heeft dat geweigerd.  Dit met reden dat er heel veel voorwaarden aan waren gekoppeld. De celebs en sterren die online hun verontwaardiging geuit hebben, hebben foutieve of oude foto’s gebruikt. De enige celeb die effectief iets onderneemt is Leonardo die via zijn foundation 5 miljoen rechtstreeks aan de stammen en lokale organisaties geeft. Ook Gal Gadot(Wonder woman) heeft 2 vliegtuigen gehuurd met 100 000 liter water.

Er word nu gedacht dat er geopolitieke spelletjes worden gespeelt. Men maakt zelfs gewag van een heuse info war tegen Bolsonaro vanuit onder andere Macron/Frankrijk. Aanwijzingen hiervan zijn incorrecte feiten over de Amazone. Volgens een bioloog is de amazone helemaal niet de long van de wereld, en zijn er vele andere gebieden die evenveel zuurstof produceren. Dus de zaken gaan dieper dan wat de traditionele media ons doen willen geloven. Denk altijd kritisch en kijk verder dan je neus!