December zit erop voor 3/4de en de eindejaarsperiode komt eraan. Voor velen zijn de donker wintermaanden een periode om zich even terug te trekken. Om even stil te staan bij alles wat er het afgelopen jaar is gebeurt. En om even tot rust te komen tussen al het feestgedruis door.

Al begint de winter pas 21 december. Toch is dit de maand bij uitstek waarbij je gans de maand even tijd neemt voor jezelf. Voor de hoogsensitieven onder ons is het ook de uitgelezen kans om thuis te cocoonen en te ontprikkelen. Ik merk het volop rondom mij, een tijd van stilstaan en herevaluatie, een tijd van reflecteren. Een iemand benoemde dit als Hermit mode. Wat eigenlijk heel toepasselijk is. Deze periode nodigt uit om naar binnen te keren, letterlijk en figuurlijk, en stil te staan bij zin-geving. Wat is zin-vol voor jou? Waar heb jij zin in?

Hoogsensitieve personen zijn op zoek naar zin-geving. Toch is dit vaak moeilijk als HSP omdat je anderen goed aanvoelt en graag gelukkig maakt. Daardoor loop je het risico om de dromen, verwachtingen en wensen van anderen te vervullen ipv een leven te leiden dat voor jou zin-vol is. Net daarom is deze reflectie zo belangrijk.

Deze concrete vragen kunnen jou helpen om van 2018 een zin-vol jaar te maken:

-Wat wil je behouden?
-Wat wil je meer?
-Wat wil je minder?
-Wat wil je volledig loslaten?
-Wat wil je toevoegen?

Probeer niet alles tegelijk te veranderen. Doseer veranderingen zodat ze je niet te veel stress geven. Vraag je af wat op dit moment prioritair voor je is. Waarvan maakt je hart écht vreugdesprongetjes? En voer deze hartsverlangens dan ook effectief uit!

Vanuit het keltisch/paganistisch standpunt zien we dit ook terug komen, 21 december is niet alleen het begin van de winter. Maar het is ook de winterzonnewende, ook wel Yule genoemd. Dit betreft over het algemeen een periode van feesten gedurende een week die gecentreerd is rond 21 december. In wicca kringen word de dood en wedergeboorte van de gehoornde god Pan gevierd. Dit word perfect gesymboliseerd doordat de langste nacht op 21 december valt. Daarna beginnen de dagen terug te lengen(winter zonnewende). Het oude word afgesloten en maakt plaats voor het nieuwe.  Een heus kantelmoment dus.

Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat de Warmste Week actie van Studio Brussel ook onbewust aan Yule gelinkt kan worden. Deze is vandaag Maandag afgetrapt en stopt net voor Kerstmis. Een actie vol met feestgedruis, samenkomen, warmte delen en elkaar en de maatschappij helpen op alle mogelijke manieren.

Dus hoe neem je even gas terug, wat zijn fijne activiteiten om te doen. En hoe bouw je stilte momenten in? Hier zijn een paar goede startpunten.

-Ga naar de Winter Efteling
Zelf ben ik al meerdere keren in de Winter Efteling geweest en ik blijf het geweldig vinden.
Overal ligt nepsneeuw, staan bomen met lichtjes en kan je om de 10 meter een glas glühwein,
warme chocomel of iets anders lekkers krijgen. De Efteling is gewoon mega gezellig aangekleed tijdens de winter.

-Naar de sauna
Je houdt ervan of je houdt er niet van, maar ik vind een dag naar de sauna mega relaxed.
En naast het feit dat alle sauna’s, bubbelbaden en stoomkabines lekker warm zijn,
zijn er ook fijne plekken om in je badjas te lezen.
Bij een sauna is het verboden om je gsm te gebruiken, dus een lekker rustig dagje zal je zeker hebben.
Ik kom altijd heerlijk zen thuis na een dag in de sauna te zijn geweest.

-Wees voor een dag de toerist in je eigen stad
Iets wat ik al ontzettend lang wil doen is de toerist uithangen in eigen stad. Waarom gaat iedereen altijd naar andere steden om bezienswaardigheden te bezoeken en doen we dat niet in de stad waar we zelf wonen?

-Maak je huis winterproof
Speur Pinterest af naar inspiratie, ga het centrum in en koop allerlei sfeervolle accessoires. Denk aan kaarsen, lichtjes, wollen kussens met een vacht. Of wat dacht je van die leuke rode bessentakken, die je stijlvol in een vaas kunt zetten? Ga ervoor!

-Hele avonden knus op de bank hangen met alle kaarsjes aan die je in huis hebt. Yep, love that. Lekker warm en cosy.

-Film marathons houden. Er zijn ontzettend veel leuke films waar meerdere delen van zijn. Bijvoorbeeld Twilight, Harry Potter, X-Men, The Matrix, The Hunger Games, The Hobbit en so on. Ga er gewoon eens lekker voor zitten en kijk ze allemaal achter elkaar aan. En dan de volgende dag uitslapen. Super gezellig om te doen met je man/vrouw of een paar vriend(inn)en. Ook leuk om te doen met bijvoorbeeld je 3 favoriete losse films.

-Creatief zijn. Niks leukers dan een middagje voor de kachel breien of haken, of iets anders leuks in elkaar flansen.

-Ligt er sneeuw? Ga naar buiten voor een lekkere winter wonderland wandeling.

-Onbeperkt stampot eten. Het kan weer, het mag weer. Zuurkool, boerenkool, hutspot, rode kool, spruitjes. Alles mag! Heerlijk. Maak de stamppotten die jij het lekkerst vindt en nodig je familie en/of vrienden uit om dat samen met je op te eten. Makkelijk, origineel en o zo gezellig!

-Koude winterdagen zijn perfect om een goed boek te lezen voor de kachel. Zo 1 van minimaal 600 pagina’s zodat je wel een poosje zoet bent.

-Hou je net als ik van fotografie, dit is je maand voor prachtige lichtjes foto’s. Buiten vind je er heel veel, maar ook binnenshuis. Ook heel leuk om te oefenen met bijvoorbeeld bokeh.

Laat je inspiratie maar helemaal los! maar vooral, geniet, doe het rustig aan en relax! Laat de stiltemomenten tot zich spreken en reflecteer op het voorbije jaar. Vrolijke feesten iedereen!