Begin dit jaar had ik een kort gesprek met een studente interieur design. Zij bracht mij op het idee van een digitale detox ruimte. En sindsdien is dat idee alleen maar gegroeid. Het bleef het een aantrekkingskracht op mij hebben. Digitale Detox wordt vaak voorgesteld als een korte set van acties om je gsm niet meer te gebruiken. Maar wat als je dit concept nu zou kunnen toepassen op een kamer of ruimte? In plaats van wall to wall mega tv’s en gecompliceerde domotica krijg je dan de digital detox space. Een plek waar je op je gemak kan onthaasten en ontstressen zonder hoogtechnologische apparaten rond je. Geweldig toch?

Toch denk ik dat enkel het digitale detox concept hier niet volstaat. Met wat slechte wil doemt een beeld op van een kale saaie kamer. Maar dat hoeft absoluut niet zo te zijn! Betrek er ook nog andere concepten bij. Maak bijvoorbeeld de ruimte stralingsvrij zodat de electrosmog soep van een moderne stad volledig geweerd wordt. Niet alleen is je kamer dan goed voor gsm verslaafden, maar ook voor mensen die lijden aan electrohypersensitiviteit (ES & EHS).

Betrek het concept biophilic design er dan ook nog eens bij, tesamen met luchtzuiverende planten. En je ruimte ziet er plots radicaal anders uit. Gebruik natuurlijke materialen zoals hout en ruwe steen in de kamer om je zintuigen tegelijk tot rust te brengen en je terug in connectie met de natuur te brengen. (Kunst)grasmatten, vinyl vloertegels, zandbodems en houten wandelpaden prikkelen de voeten en je zintuigen. Plantwalls kunnen je een gevoel van intimiteit bezorgen, tesamen met rust oproepende schilderijen/fotokaders van planten en bloemen. Tevens kunnen wallprints van wijde landschappen juist een kamer helemaal opentrekken en zeer ruimtelijk doen aanvoelen. Grote plantenbakken en plantenpotten kunnen je dan helpen aarden en verbinden met de natuur.

Ook de kamerindeling is van belang hierbij, evenals de belichting die goed gekozen moet worden. Vaak is dit ook belichting die zich aanpast aan de periode van de dag, om je bioritme niet te verstoren. Naast luchtzuiverende planten is additionele luchtzuivering ook een optie.

Oke, je hebt nu een super toffe ruimte Steven, maar wat DOEN we? Wel, vanzelfsprekend zijn tv’s en radio’s uit den boze. Hooguit kan je een soundsystem voorzien dat natuurgeluiden afspeelt. Een zeebriesje of een bruisend bos? Of juist het kalmerend effect van een frisse zomerbui. Zoals ik al aangaf in mijn artikel over digi-detox hotels kan je een hoop activiteiten doen die je verlossen van de technostress. Mits er vertical gardens en towergardens zijn kan je deze onderhouden. Gezelschapspelletjes behoren ook tot de mogelijkheden. Of een zintuigelijk doe-hoekje met natuurlijke materialen, een soort van sport/fitness/doe plek. Waar je in aanraking komt met voorwerpen uit de natuur.

Ik zie ook een (organisch lokaal) koffie- en thee-hoekje met ouderwetse doorloop koffie en een waterkoker. Een selectie koekjes en hapjes die bio, organic, artisanaal, vegi, glutenvrij, lactosevrij, suikervrij of vegan zijn. Een vraag-en antwoord spel rond digitale detox kan mensen met elkaar helpen converseren, sociale bonding versterken en tegelijkertijd doen nadenken over onze relatie met moderne technologie.

Als kers op de taart kan je allerlei activiteiten gaan organiseren, zoals impro sessies, workshops en crafting activiteiten. Yoga, meditatie en mindfulness behoren hier zeker toe.

Ook kan je technieken gaan gebruiken om verder de atmosfeer te verbeteren. Zoals kristallen die de ruimte een bepaalde vibe meegeven, energetisch zuiveren en positiviteit en rust creëeren. Doordat je de ruimte stralingswerend hebt gemaakt komt de natuurlijke frequentie van de Aarde meer naar boven. Velen kennen die onder de Schumann resonantie: 7.8Hz. Deze kan je mits Schumann generatoren nog verder versterken. Deze frequentie is vitaal voor leven op aarde, en is een aparte blog waardig om verder over uit te wijden.  Verder zijn er nog meer mogelijkheden om een positieve,  natuurlijke en energetische atmosfeer te creëeren .

De truc is eigenlijk om digital detox, slow living, slow tech, authentic life, biophilic design, feng shui en andere alternatieve praktijken met elkaar te combineren om een holistische aanpak te garanderen.  Zo zie ik mijn ideale digitale detox ruimte op dit moment. Wat denk jij hiervan? Laat het mij weten via het contact formulier of op mijn sociale media.