We kennen allemaal Led lampen, ze zijn op een 10 jaar tijd van gloednieuwe randfenomenen naar alomtegenwoordig ‘geëxplodeerd’. Je vindt ze werkelijk overal, van het waaklampje in je kookvuur tot straatverlichting en in de buitenverlichting van auto’s. Je hebt nu zelfs auto’s met hele led panelen die in animaties voorzien.
Iedereen is helemaal wild en laaiend over leds. En daarom hebben ze geen introductie meer nodig. Leds reduceren je energieverbruik in tijden van steenkool en gascentrales. Maar als je de groene energie revolutie van de afgelopen jaren ziet en verder doordenkt dan kom je tot een merkwaardige vaststelling.
Leds zullen weldra irrelevant worden, onnodig. Anders gezegd, de bestaansreden van leds wordt minder sterk naarmate de jaren verstrijken. Waarom? Wel, in de vroege jaren 2000 werden leds geïntroduceerd om energietekorten op te vangen en ons minder afhankelijk te maken van de steenkolen, gas en kerncentrales. Ondertussen is er een ware groene revolutie ontketend. En waar zonnepanelen rond 2010 nog zeer duur en onproductief waren, is dit nu per geproduceerde megawatt bijna goedkoper dan klassieke productie. In sommige wereldstreken is die grens al even gepasseerd. In België kan je ook al je dak volleggen met een kleine 4000 euro. Waar dit 10 jaar geleden nog boven de 10000 was. Regelmatig horen wij nu dat de productie van elektriciteit gratis was tijdens winderige of zonovergoten dagen.
En met toekomstige ontwikkelingen zoals het mega windpark in de noordzee en mega zonnecentrales her en der gaat dit nog exponentieel versnellen. Ook de opkomst van lokale microgrids, micro windmolens en gridonafhankelijkheid belooft een ware revolutie. En dan hebben we het nog niet over toekomstige theoretische energievormen zoals nulpuntsenergie waar nu volop onderzoek naar wordt gedaan. Deze beloven de zogenaamde renewables totaal te doen verbleken. Nulpuntsenergie haalt zijn energie uit de ruimte van atomen en moleculen, waar onvoorstelbaar grote hoeveelheden verstopt zitten.
Dus je ziet dat de bestaansreden van LEDS onder druk staat. Energiebesparing is altijd als hoofdreden aan ons verkocht om het erdoor te duwen. En zelfs gebruikt om alle andere vormen van verlichting totaal te verbieden.
Maar LEDS zijn geen goede vervanging van de gloeilamp of halogeenlamp gebleken. Als we kijken naar de samenstelling van het licht wat zij uitsturen, dan blijkt dat er toch flinke trade-offs zijn voor die zuinige energieproductie. LEDS zenden namelijk hoofdzakelijk frequenties in blauw licht uit. Dit was ons niet verteld door de fabrikanten! In tegenstelling tot gloeilampen die wel natuurlijk licht uitzenden in alle frequenties. Ook in het voor ons zo belangrijke infrarood. De lamp die het meeste natuurlijk licht van de zon benadertis de gloeilamp. Je hebt tegenwoordig ook iets duurdere leds die warmer licht uitzenden, en ook speciale LEDlampen die de gemiste frequenties ietwat kunnen compenseren. Maar het blijft ontoereikend. Onder andere deze 3 artikels van Dr Mercola gaan diep in op deze materie en waarom ze schadelijke biologische effecten hebben. En de kennis dat blauw licht ‘s nachts schadelijk is voor je slaap begint ondertussen algemeen aanvaard te worden, en is ook algemeen gekend door jan met de pet.
En dan hebben we het al helemaal niet over de zogenaamde smart-led lampen en de dimbare leds. Hier komen elektromagnetische en draadloze straling weer om de hoek kijken. Wist je trouwens dat consumentenorganisaties al waarschuwen dat deze led-lampen je wifi kunnen verstoren?
Dus misschien moeten wij er gewoon zo naar kijken dat de led zijn relevantie heeft verloren. Dat wij nu eindelijk terug aan onze gezondheid kunnen en ook moeten denken! Wat doe je liever, besparen op je factuur, die ongeacht wat je doet toch duurder wordt. En nu je zonnepanelen hebt in de Ikea die je onafhankelijk maken van steenkoolcentrales. Of je gezondheid terug serieus nemen?