‘Slow Sex: vergeet presteren, kies voor genot’
Dat was de titel die ik zag toen ik in november het gratis krantje Metro opensloeg. Owkay, slow seks? Dat is iets waar ik nog niet van heb gehoord. Aangezien ik regelmatig blog over slow living en slow tech was mijn aandacht dan ook onmiddellijk getrokken.
Kort samengevat komt het erop neer dat je langzamer de liefde bedrijft, zonder dat je je ongecontroleerd laat meeslepen door de driften die je moet bevredigen. Het doel is om op alle mogelijke manieren je zintuigen volledig wakker te maken en maximaal genot te beleven. Het is seks bij vol bewustzijn. Een mooi concept, maar je hebt er tijd voor nodig.
En tijd is nu net een van de schaarste goederen in deze huidige hypersnelle doorgedraaide maatschappij. Op zich is het een razend interessant concept. En aangezien we al Slow tech kennen, kunnen we dit nog veel verder doortrekken.
Deze blog over slow shopping van Wendy Shouten zet de voordelen van aanschuiven aan de kassa in de verf. Als tegengewicht om snel even langs de selfscan te rennen.
Slow cooking is een begrip dat ook al enkele jaartjes opgang aan het maken is. Slow cooking, de naam zegt het al, is een compleet andere kooktechniek, waarbij je de tijd neemt om een goed gerecht te maken. Daarbij hou je bereidingstemperaturen in de oven aan tot maximaal 99 °C, maar meestal zelfs hooguit 80 °C. Die lagere temperaturen zorgen voor een rijke smaakontwikkeling, omdat alle ingrediënten tijd hebben om smaak af te geven. Dit betekent wel dat je stuk vlees of gerecht vaak een halve dag in de oven zit.
Slow food is dan weer een benaming om lokale gerechten te maken met lokaal geproduceerde ingrediënten recht van bij de boer. De beweging zet zich af tegen industriële productie en fast food. Met als doel de traditionele keuken te behouden en daarbij ook het gebruik van oorspronkelijke zaden, gewassen en landbouwgebruiken.
En dan hebben we nog Slow Fashion. Andere namen hiervoor zijn sustainable fashion, fairtrade, eco fashion. Duurzame én kwaliteitsvolle kledij die met organische stoffen is gemaakt. En het liefst ook nog ontworpen en geproduceerd is in eigen land. Vaak gaat het om kledij die tijdloos stijlvol is, los van kortstondige trends. Tegenwoordig is fast fashion hyperfast, met elke week nieuwe stukken en nieuwe collecties. Deze beweging is het exact tegengestelde.
Eigenlijk kan je al deze begrippen en bewegingen scharen onder de grote paraplu “Slow Living”. Waarbij je er een levensfilosofie van maakt alles bedachtzamer en trager te doen. Zonder al die moderne technologie. Als je heel flexibel denkt zou je de hele mindfullness beweging van 10 jaar geleden hier ook onder kunnen scharen. Mindfull koken, mindfull wandelen, mindfull eten. Allemaal wat trager, bewuster en volledig in het nu aanwezig. Volledig in het moment. Maar slow cooking is dan completer dan mindfull koken. Mindfull is slechts een deelaspect hiervan.
Volgens deze website is trager leven ook beter voor het klimaat. De argumenten die ze aanhalen zijn plausibel als je erover nadenkt.
Dit facebook knack artikel gaat niet direct over slow living maar wel over de voortrazende maatschappij die ons op alle vlakken ziek maakt. Het haalt daarbij onderwerpen aan als burn-out, depressie en instant happiness, prestatiedrang tegenover diep duurzaam geluk. Het is een long read artikel maar de moeite waard voor wie tot het einde geraakt.
Dus, waarom – vraag ik me af – gaan we nog mee in een voortrazende hyperchaotische prestatie-gerichte maatschappij waarin enkel sociopaten en psychopaten kunnen overleven. Een maatschappij die eigenlijk niet meer levensvatbaar is, niet meer levens-ondersteunend. Die zelfs anti-leven is.
Ik vind dat we allemaal veel momentjes van traagheid moeten kunnen ervaren.
extra bron: ‘De ziekte van deze tijd: het idee dat alles fantastisch moet zijn’