Gedurende de 9 maanden die ik nu beleefd heb als vader zijn er heel wat levenslessen geleerd. Heel wat groei momenten, ook flinke pijnpunten. Mag ik zeggen dat ik vaderschap, en ouderschap in het algemeen, enorm onderschat heb? Een 4-5tal uren slaap per dag gedurende maanden, gekoppeld met het ouderschap leren en een baby opvoeden, doen je jezelf tegenkomen op heel wat momenten. Al vaker had ik de opmerking gemaakt dat ouderschap een crashcourse masterclass in zen boeddhisme is.

Ook heb ik veel gehad aan dichte vrienden en familie die ons met raad en daad bijgestaan hebben. Verder heb ik ook veel geleerd van 1 boek in het speciaal: ‘Ik ben moeder’ van Susan Marletta-Hart.
De titel is wel enigszins misleidend omdat het universeel geschreven is. Ergens deze maand plan ik ook een kort reviewtje hiervan online te zetten.

Maar de grootste les van allemaal is dat SELFCARE echt uitermate belangrijk is. Ja in capitals, omdat het niet overschat kan worden. Dit is zoo belachelijk belangrijk dat het absoluut een van je prio’s moet zijn buiten het welzijn van je kindje. Zonder selfcare overleef je ouderschap niet in mijn mening. En ja, ook ik heb regelmatig gefaald op dit vlak. Soms hard gefaald, met mijn smoel tegen de muur. Soms zacht, met een klein uitschuivertje.

Hoe begin je hier nu aan? Ik vroeg mezelf af hoe ik het best een overzichtje kon maken. En toen herinnerde ik mij een blog van een jaar geleden over dopamine shots. Toegegeven, het is niet helemaal de intentie van die blog geweest, maar het dient als een goed startpunt. En in plaats van het rad opnieuw uit te vinden, kan je online ook heel wat dingen vinden. Deze van tinybuddha vond ik bijvoorbeeld heel goed.
En ook deze is een goed startpunt om acties voor jezelf uit te zoeken.

Eigenlijk is selfcare vooral dingen doen waar je genot en tevredenheid uit haalt. Dingen die je goed doen op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak. Die plezier geven en voldoening. Daar moet je naar op zoek. En dat kunnen heel kleine dingen zijn zoals een dagelijks thee met honing moment. Onlangs had ik de dochter naar bed gedaan en daalde er een onwaarschijnlijke rust neer in huis. Ik heb mij afgezonderd voor een kwartiertje met een lekker dampende citroenthee met honing. Wat was dat genieten zeg! Even terug tot jezelf komen, een stiltemoment waarbij je aandacht geeft aan je lichaam en jezelf terug aardt in je lichaam.

 

En dan nu een vraag naar jullie. Wat zijn jullie zelfzorg rituelen? En hoe vaak doen jullie die?
Laat het mij weten via mijn contactpagina