Jouw werkdag kabbelt verder onder het ritme van de pings uit je mailbox, de notifications van je agenda en de inkomende gesprekken op jouw gsm. En als u ’s avonds thuis bent, laat je die stresserende werkdag het liefst weer achter je met een paar swipes door jouw favoriete app.
Eat, sleep, shift+delete, repeat.
Je hoeft geen digital native te zijn om dagelijks urenlang achter de pc te zitten, maar kunt je nog zonder jouw dagelijkse shot bits en bytes?
En één op de acht Vlamingen is verslaafd aan de smartphone. Dat is best een schokkend cijfer. Het fenomeen rond verslaving van smartphones, laptops en sociale media word digibesitas genoemd maar is eigenlijk een nieuwe naam voor technostress. Say what?
De term technostress duikt voor het eerst op in 1984 en is afkomstig uit de koker van de Amerikaanse psychotherapeut Craig Brod. Hij deed onderzoek naar het negatieve psychologische effecten die nieuwe technologieën hebben op mensen. Als er psychische problemen ontstaan door een vorm van ’technologische overbelasting’ spreken we sindsdien van technostress. Ook de snelheid waarmee nieuwe technologische apparaten en services zoals apps worden geïntroduceerd zorgt voor veel technostress.
Tegenwoordig weten we dat we niet alleen psychische problemen ondervinden hiervan, maar ook fysische problemen zoals moeilijkheden om te slapen. Soms zelfs regelrechte insomnia. Ook brainfog en migraine kunnen opspelen. Maar vooral psychische, sociale en stressgerelateerde problemen horen bij digibesitas. Dé oplossing hiervoor is een digitale detox. Je gebruik en omgang met smartphones, sociale media en andere IT flink beperken en er anders mee omgaan.
Vroeger was dit onderwerp nog iets van geitenwollensokken mensen of werd het niet serieus genomen. De laatste 3-5 jaar is dit heel fel veranderd. Het bewustzijn hierrond neemt explosief toe. En het onderwerp is niet langer onbesproken, integendeel zelfs. Dit jaar schieten dan ook de campagnes als paddenstoelen uit de grond. Omdat de nood aan een digi detox zo dringend aan het worden is.
En dat doet bij het Veiligheidsinstituut in Antwerpen, de Gezinsbond en enkele universiteiten een alarm afgaan. Een nieuwe campagne moet (te)veelgebruikers helpen afkicken. Het initiatief lijkt op Tournée Minéral (de maand zonder alcohol) maar dan voor smartphonezombies, kortweg “smombies”.
De campagne, die in januari begint, is een initiatief van bovengenoemde partijen. Niemand hoeft zijn smartphone weg te gooien, zegt De Marez. Een crash-dieet werkt niet. De kunst is tijdverslindende gewoontes af te leren die verschillen van individu tot individu.
De campagne is onder meer bedoeld om twintigers en dertigers te helpen. Zij ervaren de meeste smartphonestress. Als tiener hebben ze de gewoonte opgebouwd op elk berichtje te reageren. Nu hebben ze een druk beroeps- en gezinsleven. Toch blijven ze op die bliepjes reageren. Daardoor raken ze in tijdnood, voelen ze stress, zijn ze minder productief of krijgen ze zelfs relatieproblemen.
DOEN
-Nu, hoe pak je zon digitale detox aan. Allereerst zorg dat je doelstellingen stelt. Welke dingen ga je aanpakken. Neem de leiding in je hoofd en je leven. Neem een minuut stilte voordat je achter je computerscherm gaat zitten. Kijk in de spiegel naar jezelf. En bedenk bewust hoe jij de technologie vandaag gaat gebruiken.
-Praat er ook over met je omgeving. Deel je plannen met vrienden en familie. Breng het gesprek opgang en vraag wat voor invloed digitale media op hun leven heeft. Je kan zelfs vragen of er iemand mee wild oen
In feite is digitale ontgifting heel simpel. Zeven dagen lang je ontkoppelen van alle digitale media. Geen mobiele telefoon, geen internet, geen sociale media, geen sms, tv of wifi. Je bepaalt zelf of je je voor alles wil laten afsluiten of enkel gedeeltelijk.
-Sluit alle media af. Het gevaar bestaat immers dat je door een piepje van een smsje of notificatie in de verleiding komt om heel even te checken. Sommige mensen lezen zelfs geen kranten en kijken geen tv meer. Even totale ontprikkeling. Deze aanpak is heel goed voor hoogsensitieven. Er zijn ook apps die tijdelijk de toegang blokkeren tot internet of sociale media. Hoe ver je wilt gaan is jou keuze.
Er zijn dus gradaties in digitale detox, maar het belangrijkste is om vol te houden! je zal na dag 1 al merken wat voor wonderen het doet.
-Werk detox: Is het écht noodzakelijk om je mails in je prive tijd ook te checken? Om de klok rond bereikbaar te zijn? bespreek het met je baas als je hier last van hebt. Vaak verwachten zij dit zelfs niet of is dit niet noodzakelijk.
Meer informatie:
Ook op Tv word er steeds meer aandacht aan besteed. Zo wijdde Van Gills & Gasten er een sectie van zijn programma aan. Onderstaande link leid je naar het fragment.
https://www.youtube.com/watch?v=F6lBTO0g8Xk
https://www.demorgen.be/opinie/gun-je-smartphone-geen-studiepunten-meer-bd251860/