Onlangs was de film Black Panter op tv. Je weet wel, die superhelden film over die persoon in een zwart spandex pakje met het masker van een zwarte panter. Waarom breng ik dit op, omdat ik het een razend goeie en interessante film vond. In het kort, en zonder spoilers te geven, gaat dit over een Afrikaans land dat als enige ter wereld over een uiterst zeldzaam en speciaal mineraal beschikt genaamd Vibranium.
Dit liet hun toe om buitengewoon geavanceerde technologie te ontwikkelen. En om zichzelf te beschermen hebben ze een soort van cloaking device uitgevonden
, waarmee ze hun hoogtechnologische steden onzichtbaar hebben gemaakt voor de rest van de buitenwereld. Eigenlijk staan ze dus te boek staan als een piepklein arm land.

Voor wie Marvel fan is en al menig strip heeft verslonden, is dit geen nieuwe informatie. Vandaar dat ik niet spoil over de rest van het plot. Het mooie aan deze film is dat men oeroude Afrikaanse traditie en cultuur naadloos verweeft met een hypermoderne samenleving die gemakkelijk 100 jaar verder staat dan de huidige realiteit. Het geeft ons als het ware een blik in een samenleving die niet de weg heeft gekozen naar een technologisch dystopia waar technologie en AI het van de mens heeft overgenomen.

Nee, hier dient de technologie de mens. Men leeft in balans met de natuur, in balans met zichzelf, en met millennia oude tradities en cultuur. Er komt zelfs een spiritueel aspect bij kijken, en dit al heel vroeg in de film. Wakanda (zo heet het land) heeft antizwaartekracht schepen die bediend worden door bewustzijn. Beter gezegd, je kan de schepen besturen door je gedachten. Men heeft dit mooi in beeld gebracht door te laten zien dat een authentieke Afrikaanse krijgster mediteerde op een speciaal platform in het schip en zo het schip stuurde. Mind blown! Ook wordt hier in beeld gebracht dat vrouwen in oude beschavingen een zeer prominente rol innamen. Vaak waren zij ook het moreel en spiritueel kompas en de leider van hun volk.

Op heel veel momenten zet deze film je flink aan het denken over de huidige staat van de wereld. Het wordt duidelijk dat de mensen van het land de rest van de wereld vaak primitief en oorlogszuchtig vinden in hun geestelijke, mentale en spirituele ontwikkeling.


Het geeft ons alleszins een voorbeeld om naartoe te werken. We hoeven als moderne maatschappij onze eeuwenoude en zelfs millennia oude tradities en cultuur niet op te geven. Het maakt ons wie we zijn en geeft ons onze identiteit. Al wat de voorbije 100 jaar verloren is gegaan kunnen wij immers terugwinnen. Sterker nog, ik geloof dat tradities van 1000 jaar oud nog verwerkt kunnen worden in een moderne maatschappij.
Bijvoorbeeld de Kelten tradities en gewoonten van weleer, Waarom niet? Veel voer om over na te denken dus.