Het is weer net lente geworden, de Lente Equinox is net afgelopen weekend geweest. En we kijken weer met een zonnig verlangen naar de fijne lentedagen die in het verschiet liggen. Bomen komen terug tot leven en de narcissen staan op het punt volop te bloeien. De natuur gaat binnenkort exploderen in fris en vibrerend groen, waarin de vogeltjes zich verstoppen om volop te werken aan een nieuw nest eitjes.
Ook komt de 6 maandelijkse discussie weer op gang over het daylight saving time moment. Om het op zijn Vlaams te zeggen: het zomeruur is er weer. Ik vind het een grote gemiste kans en een tekortkoming dat ze dit nog niet hebben afgeschaft. De wetenschap is ook meer dan vóór de afschaffing. Het heeft geen enkel voordeel meer, de nadelen zijn legio en het schaadt de biologie van ons lichaam. Het disconnecteert ons van onszelf en van de natuur.
En zelfs de discussie van zomer/winter uur is eigenlijk voorbijgestreefd. Wakkere denkers zien geen nut meer in de hele constructie van artificiële tijdzones. Dit artikel over local tijd en deze over Cosmic of Universal time maken hele goede argumenten. En ze maken beiden duidelijk dat deze 2 ideeën perfect complementair zijn.
Deze lijn van denken kan je zelfs nog verder doortrekken naar het hele westerse kalendersysteem: de gregoriaanse kalender. Deze staat geheel los van de natuurlijke cyclussen en van ons biologisch ritme. Met andere woorden, het is artificieel en schadelijk. Een betere kalender is er eentje op ritme van de maan, maanden van 28 dagen waarvan 13 in een jaar.
Dit artikel van Calender truth heeft hier een onderbouwd onderzoek naar gedaan. Onder andere de oprichter van Ford was met kalenders bezig en heeft samen met Kodak de ‘international fixed calender’ uitgedacht.
Als je de maan voor de maan-den neemt kan je de zon gebruiken voor de uren, en voor de seizoenen en jaren. Voor seizoenen zijn wij nog redelijk in sync, maar ons nieuwjaar is compleet fictief. China gebruikt nog een lunisolarkalender. Er is dan ook een reden waarom hun nieuwjaar pas eind januari valt. Nieuwjaar valt op de nieuwe maan die tussen 21 januari en 20 februari valt.
En men kan nog een stap verder gaan om onze connectie met de natuur te herstellen. Vroeger gaf men de verschillende volle manen gedurende het jaar een naam die de periode van het jaar reflecteerde. Nu word dit nog steeds in astronomie en astrologie gebruikt. De namen komen voor een stuk overeen maar er zijn ook variaties naargelang het kijkpunt en de geografische regio naar waar men kijkt.
Het is perfect mogelijk om zowel de gekende maand-namen, als de maan-namen naast elkaar te gebruiken: de wolfsmaan van januari. Dus eigenlijk kan je stellen dat wij gedurende honderden jaren geleidelijk gescheiden zijn van onze connectie met de natuur maar ook de verbinding met onszelf serieus vertroebeld is. En een terugkeer naar lokale zonnetijd in combinatie met het adopteren van universal (internet) time of cosmic time is daar een eerste stap toe om die te herstellen.
[Update 29/3]: Daisy van daisydeb.one heeft me bewust gemaakt dat het gros van de west Europese landen leven volgens de Duitse tijdzone, die Central European Time is. Dit komt omdat Duitsland tijdens woII heeft beslist dat bezette landen de Duitse tijdzone overnemen. Voor de oorlog lag de regio ten weste van de lijn Finland-Duitsland-Italie in de GMT tijdzone. Na de oorlog is dit enkel in Portugal terug naar GMT veranderd.