Ik stond vandaag in de keuken wat huishouden te doen, zoals afwas en dergelijke. En met de braadpan in m’n hand ging ik aan het mijmeren over de toxische stoffen die tijdens het koken vrijkwamen.

En dat ik die eigenlijk best zou vervangen door een keramisch exemplaar of een stainless steel/gietijzeren. Want het is algemeen geweten dat die teflon anti-kleeflaag toch een hoop giftige toxische dampen produceert tijdens het koken. Toen legde ik de link met het detoxen. Dat de actie van dit exemplaar door een keramische te vervangen eigenlijk het detoxen van je keuken inhoudt. Sinds ik heel diep met digitale detox bezig ben, openbaarde zich een loepzuivere link met mijn keuken. Eigenlijk bestaan er heel veel vormen en gebieden waar je de toxiciteit uit je leven kan bannen. Digitale detox slaat vooral op het digitale aspect van je leven, waar de pan staat voor het detoxen van je voedingsbezigheden. Ik weet niet of hier onmiddellijk een even catchy naam voor te vinden is. Food detox? Kitchen detox?

 

Wat vast staat is dat je in heel veel aspecten van je leven kan detoxen. Vandaar ook de titel. Zo is er de gekende ‘nieuws-detox’. Even compleet breken met de dagelijkse nieuwscyclus en je geheel afsluiten van de nieuws-media. Heerlijk om te doen! Je wordt voor een tijdje onwetend van alle negativiteit die er dagelijks in de wereld gebeurt.

 

Een tijd geleden schreef ik een stuk over badkamer-toxiciteit voor Misses Lee. Ook schoonmaakproducten kan je detoxen. Je lucht kan je detoxen met luchtfilters om VOC’s tegen te gaan. Wat betreft licht kan je kiezen om blauw licht te vermijden. Bijenkaarsen kopen ipv parafine kaarsen met allerlei chemie in. En we kennen ook het begrip toxische vriendschappen. Als je het echt ver wil drijven kan je je verdiepen in toxic feminism en toxic masculinity, en hun tegenhangers Divine Feminism en Divine Masculinity.

Zo zie je maar weer dat je eigenlijk een complete life detox kan doen en het echte leven terug kan ontdekken.