Meer dan 3 jaar geleden blogde ik kritisch over Ikigai en Hygge en de zogenaamde geluksindustrie erachter. Over hoe de ene trend na de andere op ons afgevuurd wordt om geld in het laatje te doen komen. Hier sta ik nog deels achter. Maar ik ben ook de meerwaarde van dit soort trends gaan inzien.

Dit is ook heel belangrijk om de vele oeroude tradities en levensstijlen die hier achter schuil gaan, bij het brede publiek bekend te maken. Om ons een uitweg te geven uit deze waanzinnig doorgedraaide samenleving die in nagenoeg alle aspecten inhumaan, asociaal en anti-leven is.

Deze levens-‘activiteiten’ zijn ook zeer aanvullend bij digitale detox en zelfs noodzakelijk bij slow tech en slow living. Ikigai, Hygge en Langom heb ik al beschreven in de hierboven gelinkte artikels. Hygge en Langom zijn voorbeelden van slow living, terwijl het Japanse Ikigai een meer spirituele slag heeft. Allemaal zijn ze belangrijk om een gebalanceerd leven te leiden in connectie met jezelf, je medemens, je tribe of sociale kring en met de natuur.

Maar wat het beste voorbeeld is om digital detox echt nuttig in te vullen, (buiten je brein her-trainen naar goede dopamine); dat is Shirin Yoku. Kortweg bosbaden, je bewust onderdompelen in de sfeer van het bos. Je ontspant je volledig en zet al je zintuigen open. Hiervoor gebruik je technieken die overeenkomsten vertonen met yoga en meditatie: focussen op de ademhaling, gerichte ontspanningsoefeningen…

Waar je tijdens een meditatie mogelijk moeite hebt om zittend je gedachten tot rust te brengen, gaat dat al wandelend in de natuur vaak vlotter. Door te vertragen in de natuur en je zintuigen te openen, (her)ontdek je de schoonheid, de magie en de krachten van het bos en de bomen. Die ervaring werkt helend voor lichaam, geest en ziel.

Wabi Sabi is dan weer een Japanse zienswijze die heel goed aansluit bij slow living maar tegelijk ook heel erg diep en spiritueel gaat. It’s a way of seeing. Ergens is de stroming ook heel concreet. Het gaat over de dingen weglaten, de schoonheid van imperfectie, niet compleet zijn en de kracht van vergankelijkheid. Wabi Sabi kent een grote voorliefde voor de natuur en haar bijbehorende processen zoals ouder worden. Een koperen plaat bijvoorbeeld gaat oxideren na verloop van tijd. Wat komt er voor in de plaats? Een prachtige turquoise kleur. Dat is de schoonheid van veroudering.

Er zijn vast nog een paar “trends” die ik vergeten ben. Maar moest je op de hoogte zijn van eentje, stel je dan eens de vraag of en waar die past in het plaatje van digital detox; slow tech, slow living en connected (met de natuur) living.