Met alle berichten rond social media de laatste weken voelde ik de nood om nog eens een blogje erover te schrijven. Na “Onder invloed van silicon valley? ” had ik gezegd niets meer te schrijven over social media. Maar de reeks over social media verdient nog een sluitstuk in mijn ogen. Naast probleemzaken aankaarten hou ik er ook van om oplossingen te bieden en alles af te ronden met een positieve ondertoon. Dat gaan we dan ook doen. En dan beloof ik dat ik ga ophouden over de social media. haha.

Wat we onderhand weten van facebook en consorten is geen fraai plaatje. De grote sociale media worden ook al een gans jaar geteisterd door talloze schandalen. Of laten we zeggen, het lelijke gezicht van de bedrijven is onthuld.
Van shadowbans bij Instagram, facebook, twitter, youtube. Tot het Camebridge Analytica schandaal dat schokkend regelmatig gebeurd. De gebruikers op de big social media worden ook al meer dan een jaar geteisterd door een enorme censuur campagne door de grote bedrijven. Er zijn duizenden bloggers over de meest uiteenlopende onderwerpen getroffen door censuur: page deletion, shadow banning, de-monetisation, account banning, account suspending etc. Van een simpele game reviewer tot blog grootheden zoals Pewdipie. Dit heeft zich veel onder de radar van de kranten afgespeeld. Waardoor je er niet veel over hoorde op de radio. Maar iedereen die op het internet rondhangt wist ervan.

Deze week is het wel heel fel in de publieke opinie gesprongen met de fel georkestreerde delete campagne tegen Alex Jones. Sommigen zijn voor hem, sommige tegen hem. Maar waarom nu, als je hem al meer dan 10 jaar zijn gang hebt laten gaan. Dat is de grote vraag. En de campagne tegen hem reikt ook erg ver. Facebook, YouTube, Apple, Google Podcast, Spotify, TuneIn, Spreaker, iHeartRadio, Audioboom, Pinterest, MailChimp, Stitcher, Disqus, Sprout Social, en LinkedIn. Het zijn trouwens niet alleen zogezegde “rechts conservatieven” die in de klappen delen. Ook een links georienteerd mediabedrijf in Venezuela is verbannen kort na Alex Jones. Het einde van vrije meningsuiting? Wel op die platformen. Maar de toekomst is al in volle ontwikkeling.

[Update]: wat bijkomende alternatieven + nieuwe onthullingen

 
Intussen dendert de facebook trein voort met nieuwe ontwikkelingen. Niet allemaal even fraai. Zo wil het in Amerika de bankgegevens van de inwoners. En is het ook aan het vissen achter je dating voorkeuren. Allemaal onschuldig zeg je? Als je niets te verbergen hebt heb je niets te vrezen? Wat als een volstrekt vreemde je op straat aanspreekt en zegt dat hij al jouw laatste banktransacties heeft. Je hebt net geld gestuurd naar je zus en om 12:50 heb je de lening van je huis afgesloten. Ook weet het dat die vrouw waarmee je 2 weken geleden gedate heeft jou ziet zitten omdat ze nog berichtjes stuurt. Niet zon fraaie situatie he.

We kunnen er met zijn allen iets aan veranderen. Als je net zoals ik niet voor alles wil afhangen van de big four, of de big five(facebook, google, amazon, twitter, apple). Dan zijn er een berg alternatieven. Ik heb ze hieronder opgelijst.

Voor andere opties op verschillende technologieën, neem een kijkje op prism-break.org

Google search kan je vervangen door onderstaande opties.

  • DuckDuckGo (Amerikaans): Duckduckgo is een standalone search engine die je niet trackt, Het is cookieloos. En het verzameld geen persoonlijke gegevens. Zelfs je IP adres is veilig gedurende de zoekperiode. Het heeft geen filter bubbel.
  • Quant :Een Europeese search engine zonder tracking. Het gebruikt geen cookies en het verzameld geen persoonlijke informatie. Ook heeft het geen filter bubbel.
  • GoodGopher GoodGopher is een zoekmachine die privacy beschermend is. Met hulp van de surfer bouwen ze de grootste zoekdatabase voor mensen die informatie zoeken over vrijheid, natuurlijke geneeswijzen, voedsel vrijheid en een hoop andere onderwerpen.
  • Anderen: Metager.de,Myprivatesearch.com
Google’s youtube Peertube, een site die verder staat
als Bitchute. iedereen kan zijn eigen
instance server maken.
ook gebasserd op Webtorrent
Brighteon.com
bittorrent powered,
volledig onafhankelijk
 Bitchute
een alternatief, gebaseerd op
Webtorrent
LiveLeak  Pewtube  Mediagoblin
Android app store F-Droid SlideME GetJar      
Gmail/yahoo/hotmail Gebruik email van je internetprovider Het is orgineel en geeft personaliteit. Mailfence (Belgisch)  tutanota (Duits)  Protonmail  
google drive(MS onedrive
&Dropbox)
Nextcloud (is self installed) Spideroak(blockchain based & encrypted) Sugarsync (Encrypted) Tresorit    
Google Translate Reverso vertalen.nu        
Facebook, Google G+  Friendica MeWe  Minds Ello  
Facebook’s Instagram  Pinterest
Het beste alternatief
 Mediagoblin  Tumblr
dit is een tussengeval,
maar toch een goed alternatief
 anfora    
Facebook’s Whatapp Telegram snapchat Path Zenly    
Google maps, Bing Maps OpenStreetMaps Yandex Maps Mapquest Mappy Here maps apple
maps
Twitter Pleroma  Mastodon  https://gab.com      
Reddit
Sommigen zien dit als een
alternatief Maar anderen zien
het als deel van het probleem
https://voat.co          
Amazon Barnes & Noble Alibaba Aliexpress Ebay Newegg Bol.com /
je lokale
boekenwinkel
Meetup groupspaces CitySocializer        
Paypal Patreon – Paypal/youtube/crowd-paying alternatief Liberapay        
Soundcloud, mixcloud Mediagoblin Funkwhale        

 [Update]: Meer alternatieve map services toegevoegd. Wat linken toegevoegd.
Facebook heeft een reputation score, is net bekend geraakt.
& Een onderzoek naar de gegevensverzameling van google (studie paper hier)

[update 2]: veel opties toegevoegd van de federated social universum(fediverse)