Dit gaat een vrij klein blogje worden. Eentje waar ik al enige tijd op broed maar nog niet kon maken. Begin Augustus had Sofie mij verrast met een geleide viking wandeling in Antwerpen stad. Wat een geweldig cadeau bleek te zijn. Het gaat over een wandeling waarbij de vroege 6de eeuwse geschiedenis over Antwerpen word vertelt. Van de eerste landing van de Vikingen tot het vertrek een paar honderd jaar later. En het gaat vooral over wat voor stempel de vikingen hebben gedrukt op de verdere ontwikkeling van de stad, en steden in gans Europa. En hoe dat tot op vandaag merkbaar is. Een fascinerende ochtend gehad! Wauw!
Alles volledig geschiedkundig onderbouwd, zo accuraat als dat mogelijk is. Wat niet 100% betekent, aangezien de schaarse bronnen. Vaak nog gekleurd vanuit historisch perspectief. Mensen die mij kennen weten dat ik geweldig geïnteresseerd ben in de oude Keltische, Germaanse en Scandinavische culturen. Veel informatie was ronduit fascinerend, een aantal dingen wist ik al reeds. Maar wat mijn mond vooral deed openvallen was de onthulling van het bluetooth logo.
Ik zit al 15 jaar in de IT en dat was mij nog nooit opgevallen. Het Zweeds bedrijf Ericsson heeft bluetooth uitgevonden. Vooral een team onder leiding van Jaap Haartsen. Die vond een technologie uit die in het vroege GSM tijdperk, erin slaagde de mensen met elkaar te verbinden.
De naam Bluetooth komt van een Deense koning. De eerste Koning van Denemarken, die gekend was voor zijn spreekvaardigheid, diplomatie, bruggenbouwer en verbindende kracht. Bluetooth is een verengelsing van “Blåtand”. In feite is Blåtand een bijnaam. Zin echte naam is Harald Gormsson. Waarom is zijn bijnaam Bluetooth. Mogelijks vermoed men dat hij heel veel blueberry’s at en dat zijn tanden vaak blauw zagen. Hij was trouwens niet alleen Koning van Denemarken, maar ook van Noorwegen.
Harald’s naam in het runic is haraltr : kunukʀ (ᚼᛅᚱᛅᛚᛏᚱ ᛬ ᚴᚢᚾᚢᚴᛦ). In de volksmond was hij Harald Bluetooth. Dus zijn initialen waren H B. Naar runen vertaalt is dit ᚼ ᛒ . Dit zijn de runen Hagall en Berkanan. Samen vormen zij een bindrune.
Wat een mooie symboliek van verbondenheid!