Ik wou dit al een hele tijd schrijven. Eigenlijk vanaf het begin al. Maar zoals jullie weten werd ik even afgeleid door andere onderwerpen, haha. Hoe dan ook, laten we eraan beginnen.

Sommige mensen vinden dit nogal een rare gespreksstof. Maar voor anderen is het bloedserieus. In mijn mening hoort bij een gezonde geest(digital detox) ook een gezond lichaam en een gezonde omgeving. In de huidige snel evoluerende maatschappij baden we constant in een soep van altijd aanwezige electromagnetische straling. Al die wifi-hotspots overal, wifi bij mensen thuis, 3G & 4G en bluetooth staan constant uit te zenden.

En je denkt, en dan? Wel bedenk je dat wij als mens duizenden jaren in een vrijwel stralingsvrije omgeving zijn opgegroeid. Buiten de Schumann resonantie en wat kosmische achtergrond straling uit de ruimte was er niets. Nu hebben we AM radio, FM radio, militaire communicatie, Radar, en dan de huidige wifi-stralingen (2.5gHz) en de opkomende nieuwe wifi-standaarden (5gHz). Tevenals de nieuwe gsm 5G stralingen(3,5gHz-10gHz+)

Dat is een stralingsfrequentie die miljoenen keren hoger ligt dan wat wij gewend zijn. Om dan nog maar te zwijgen van de amplitude of sterkte van de straling. Meer bereik vereist meer zendvermogen. En het is algemeen gekend dat techniekers van FM radio-zendmasten niet te lang in de buurt mogen zijn. Omdat het gewoon schadelijk is.

Nu, zendstations zoals wifi access points, wifi-routers en gsm-masten hebben bijlange niet zo’n zendvermogen. Al zijn gsm-masten wel een tussen maat. Dus natuurlijk leven we vanuit biologisch standpunt in een extreem stressvolle omgeving. Als jij al heel je leven in een Scandinavisch klimaat leeft, en je verhuist plots naar de tropen. Dan heeft je lichaam zware stress. Ook al ondervind je er initieel geen zichtbare gevolgen van. Je bent oke, je moet wat vaker drinken maar de hitte is nog vol te houden. Biologisch gezien gaat je lichaamsstress flink de hoogte in.

Dit is ook zo met wat elektromagnetische straling wordt genoemd. In de volksmond is dit wifi-straling, of gsm-straling. Ondanks dat het niet in de kranten komt, zijn hier al talloze wetenschappelijke studies rond gebeurd. En een kleine greep uit de effecten hiervan op jouw gezondheid zijn deze: Moeilijker in slaap vallen omdat de melatonine productie verstoord word (zeker als je naast constante wifi ook nog eens leuk gsm’t in bed). Het beïnvloed en verstoordte hersenen en veel mensen klagen van een mistig gevoel in het hoofd. Brainfog is een van de meest gehoorde klachten. Het is ook bewezen dat leven in een constant stralingsveld meetbare biologische stress-responsen geeft. Het heeft zelfs invloed op reproductieve organen, zowel bij mannen als bij vrouwen.

Het heeft ook een zeer nadelig effect op celdelingen in eender welke setting. Een van de meest in het oog lopende studies hiervan is eentje die in Denemarken is gebeurd. Dit heeft wereldwijd kranten gehaald. En je hebt dat vast en zeker ook al gezien. Deense studenten uit het middelbaar ervoeren moeilijkheden om zich te concentreren nadat ze met hun gsm naast hun hoofd sliepen. Dus besloten ze een test op te zetten met waterkers die ze lieten kiemen naast een wifi-router. En ze hadden ook nog een controle setup in een wifi-vrije kamer. De eerste set kiemde heel slecht tot niet, de stralingsvrije set kiemde normaal.

Er is zelfs een hoop bewijs dat het een link kan hebben met kankervorming. Dit lijkt heel opgeklopt maar er zijn zeer veel studies die dat bewijzen. Dit jaar nog hebben zowel het US National Toxicology Program en het wereldgerenomeerd Ramazzini Instituut in Italie een studie uitgevoerd op grote groepen ratten. Die zijn gedurende hun hele levensduur bloodgesteld aan elektromagnetische straling zoals die in het echte leven ook voorkomt. Die instituten zijn onafhankelijk van elkaar tot dezelfde conclusie gekomen; De ratten leden aan hartkanker en aan hersenkankers. Ook kwamen bij zowat alle ratten precondities voor die voorafgaan aan kanker.

De resultaten waren zo, dat de wetenschappers de WHO opriepen om de status van gsm-straling en non ioniserende-straling(de wetenschappelijke naam van alles wat wij onder wifi-straling plaatsen) te herclassificeren. Nu is de classificering van radiofrequentie en elektromagnetische straling gelabeld als Class 2B. Wat zoveel wilt zeggen als “possibly cancerogenic to humans.” Hier kan je hun persbericht lezen.

Nu, dit lijkt allemaal erg. En ik ga er later nog dieper en uitgebreider op ingaan, En linken leggen naar andere onderwerpen. Maar eens je je bewust bent van het hele plaatje, kan je er ook veel aan doen. Er zijn tal van opties en manieren. Doe vooral je eigen onderzoek! Dit is slechts een leidraad met aanknopingspunten. We zijn verre van machteloos, en je kan eenvoudig je gezondheid in eigen handen nemen. Maar dit is voor een volgende keer.