Een dikke 3 maanden geleden had ik het over Data Ownership. Data ownership in de zin dat jouw bestanden volledig onder jouw controle staan en dat je niet afhankelijk bent van andere partijen.
Hier ging het over een eigen cloud die ik via raspberry pi en Nextcloud in elkaar had gezet. Dus alle foto’s en alle documenten en alle andere bestanden die je maar kan verzinnen, kunnen hierop worden gezet. Alles kan zo worden ingesteld dat deze perfect werkt zoals een googledrive, one drive of apple cloud. Alleen is dit geheel onder jouw controle en heb je hier veel meer mogelijkheden mee.

Oh ja zelfs je mails, je kalender, je contacten, je sms’en, takenlijsten en gsm notities kunnen hier ook allemaal op. Dit is werkelijk een systeem van wereldklasse waar Google en Onedrive niet bij kunnen.

Maar genoeg over Nextcloud. Als je je realiseert wat dit systeem kan doen ga je al op je gat zitten. We kunnen zelfs nog een stap verder gaan. Solid is een nagelnieuw systeem dat gepionierd wordt door Sir Tim Berners Lee. Ja, de uitvinder van het internet zoals we dit kennen. Hij is de grote kracht achter dit project en werkt hiervoor samen met wetenschappers en programmeurs van de Gentse Universiteit. Ja je leest het goed, wij Belgen spelen mee op wereldniveau qua innovatie.

 

Nu, ik kan een hele uitleg doen over wat Solid is, hoe het werkt en wat de consequenties zijn van deze enorme paradigma verschuiving. Maar dit filmpje geeft al een heel goed idee.

https://www.youtube.com/watch?v=qWVTjMsv7AE

Dat deze technologie een enorme impact heeft, is een understatement. Het kan het huidige surveillance-kapitalistisch model helemaal op zijn kop zetten en internet bedrijven zoals wij ze kennen totaal veranderen. Een teken dat dit wel eens de nabije toekomst kan zijn, is dat de Vlaamse overheid hier een pilootproject mee is begonnen om dit te implementeren voor alle Vlaamse burgers.

https://inrupt.com/flanders-solid

Het wonderlijke van dit systeem is dat de code helemaal open source is. En dat deze dus in talloze toepassingen en producten kan worden verwerkt. Het is dus met andere woorden waanzinnig flexibel – waardoor het dus ook al als uitbreiding voor onze geliefde Nextcloud software is verschenen. Geef nu zelf toe, een idealer duo als Nextcloud en Solid bestaat toch amper?