Door mijn nakend vaderschap is mijn kijk op een aantal dingen flink aan het veranderen. De weg naar een geboorte is ook een weg van transformatie voor aanstaande ouders. Zowel de man als de vrouw ondergaan een verregaande verandering in hun denken en bewustzijn. Plots moet ik naast mezelf en mijn vrouw, ook rekening houden met mijn kind. Hoe voed ik het op, hoe bescherm ik mijn kind? Het is standaard om aan kinderproofing van je huis te denken, om een goede buggy te halen. Een goede wieg, kinderbedje enzovoort.
Maar wat met stralingsvelden? De alomtegenwoordige toxische soep van wifi– en gsmvelden. Ow denk ik dan. Wij moeten een babyfoon aanschaffen! Maar die dingen zijn draadloos, toch? Hoe los ik dat op. Bij mijn broer had ik al een babymonitor met alle toeters en bellen gezien. Een live videostream en geluid en alles erop en eraan. Heb ik dat echt nodig? Ik herinner mij nog dat ik in mijn tienerjaren enkel babyfoons zag waar geluid uit kwam. Dat lijkt me een goed startpunt. Omdat enkel geluid minder eisen stelt aan een hoge bandbreedte verbinding. Dus alvast minder straling.
Nu, tegenwoordig is het bewustzijn hierover zo groot geworden dat fabrikanten dit in hun producten verwerken. Er zijn al babymonitors van bekende merken die de straling verminderen door een ecomodus te hanteren. Of enkel werken op stemactivatie. Zo brengen ze de straling al aardig terug.
Maar vaak zijn de foons en monitors van bekende merken nog steeds gebaseerd op DECT of ECO-DECT technologie. En dit is een van de slechtst denkbare technologiën op stralingsvlak. Dit moet je ab-so-luut vermijden. Of op zijn minst de foon niet pal naast je kindje zetten. Maar minstens een meter of 2 weg van de baby.
Maar wie echt bezorgd is over de straling waaraan je je kindje bloodstelt heb ik nog een andere optie gevonden. Het merk NUK BabyPhone specialiseert zich in uiterst lage straling babyfoons. Hun foons en monitors werken op digital FHSS technologie. Dit laat ze toe om hun straling tot 98% te reduceren. Deze modus word standaard geactiveerd kort nadat de baby in slaap valt en geen geluid meer maakt. Dan wordt er slechts om de 30 seconden gecheckt of de verbinding met het basisstation goed is en voor de rest niets.
https://www.nuk.de/all-nuk-products/baby-monitors-safety/baby-monitors.html
Dit lijkt me alvast een hele grote plus. Maar je kan het nog een stap verder en een volledig bedrade babymonitor opzetten. Al is dit ietsje technischer en ingewikkelder. Maar er zijn Dell netwerk camera’s beginnende van 50 euro. Die je dan via de kabel aan je netwerk of internet verbindt. Zij streamen dan naar Dell cloud(of je eigen cloud/nextcloud) waar je de beelden kan opvragen via je laptop. Of je kan je opstelling draagbaar maken met een set powerline adapters. Vervolgens kan je dan via je tablet met een appje een soort van basisstation maken dat je overal kan meenemen. Zo kan je de beelden én de audio van in je cloudoplossing naar keuze op je scherm toveren.
Voordat iemand zegt dat tablets enkel wireless zijn. Je kan je tablet wel degelijk aan een netwerk kabel hangen. Via handige adapterstukjes zoals deze USB Micro naar RJ45 Ethernet adapter
Je tablet zal vanzelf herkennen dat dit een internet verbinding is en de nodige configuraties doen. Handig toch! Dit is dé tip voor mensen in een stralingsvrij huis om toch met de tablet of gsm op het internet te gaan.
Wow dus oke, er is toch wel wat mogelijk om mijn baby optimaal te beschermen tegen deze onzichtbare dreiging.
Meer info: babysafeproject.org/