Stel nu eens, je zit op twitter, facebook of youtube. Lustig te chatten, liken en weet ik veel wat. Je halve vriendenkring zit enkel op die plekken en niet in je gsm of adresboekje. Plots merk je dat de servers uit liggen. Wat nu gedaan?

Of je hebt een business-page, een contacten-/klantenbestand als zelfstandige. Een coach, adviseur, therapeut of ander beroep. Plots krijg je minder tot geen bereik meer. Of erger, geshadowbanned, gebanned of zelfs totaal verwijderd. Er zijn al duizenden mensen die dit overkomen is. Jaren werk weggevaagd voor vaak geen enkele reden. Bedrijven zoals facebook of twitter hebben een gigantische macht en springen hier vaak onvoorspelbaar mee om.

Daarom is het belangrijk dat je de mensen ook los van de grote social-media sites kunt bereiken. Dat je het gsmnummer hebt van je vrienden, contacten enzovoort. Of hun email adres, of hun echte adres. Voorlopig is er van twitter of facebook uit geen enkel mechanisme om je contacten en vrienden te exporteren. Voor hen is het een zaak van levensbelang dat je zo veel mogelijk tijd doorbrengt op hun platform. Zij willen je kost wat kost in hun macht houden.

Tuurlijk, je kan je data perfect downloaden. Maar dit is enkel jouw data. Niet de gegevens van je vrienden. Zoals gsmnummer, email enzovoort. Dus moet je die manueel gaan verzamelen. Bij deze een oproep aan iedereen om stelselmatig de gsmnummers of emailadressen van je vrienden te vragen en bij te houden. Bijvoorbeeld in een excell-lijst of gsm. Of voor de liefhebbers, een ouderwets leuk adresboekje.

Maar er zijn ook andere manieren om je te onttrekken van de dominantie van Big Social. Er zijn een hele hoop alternatieven die staan te trappelen in de coulissen. Deze kan je in 3 categorieën indelen.
Enerzijds de eenvoudige simpele alternatieven: Zenly, Path, Liveleak, Pewtube, Ello, Onstellar, Gab, Mewe, Brighteon .
Dan de social media gebaseerd op blockchain: Steemit, Minds, D Tube.
En dan de revolutionaire categorie: Peertube, Friendica, Diaspora, Mastodon, Pleroma, Misskey, Pixelfed, Peerpx, Plume, Write.as.

Wat is er zo speciaal met die laatste categorie? Dit zijn sociale netwerken die volledig decentraal en open-source zijn. Met privacy, anti-censuur maatregelen, beveiliging en bescherming van de gebruikers ingebakken in de kern. Decentraal betekent ook dat het platform niet neer te halen is. Daarbovenop kan je AL jou data downloaden wanneer jij wilt.

Hierin gebeuren op dit moment de meest interessante ontwikkelingen. De netwerken zijn daarenboven ook nog eens gestoeld op een set van open sourceprotocollen die dingen toelaten waar facebookers alleen maar van kunnen dromen. Die gedeelde protocollen laten gebruikers van site A toe om met gebruikers van site B, C en D te praten en omgekeerd. De sites op zich hebben iets van instances. Dit zijn eigenlijk aparte mini site-jes, die op aparte servers draaien. Dus Mastodon is eigenlijk een verzameling van instances die met elkaar kunnen communiceren. Linken tussen de instances heten federations. Hetzelfde met Friendica en peertube. Mensen op een instance van mastodon kunnen dus communiceren met eender welke andere instance en eender welk social netwerk. Zo vormen zij een netwerk van federated sites. Een volledig federated universe. Het zogenaamde feduniverse.

Het feit dat al deze weelde opensource is, betekent dat geen enkel bedrijf er eigenaar van is. En geen enkele controle kan worden uitgeoefend. Dit word helder uitgelegd in het filmpje onderaan.
Op dit moment hebben zij voor elke grote social media site een alternatief. En omdat zij onafhankelijk van silicon valley zijn, gebruiken zij dus ook niet die gemene mind control-trukjes die ik al eerder uit de doeken had gedaan. Dit is super nieuws voor jouw digitale detox-inspanningen.

Facebook: Friendica
Twitter: Mastodon, Pleroma
youtube: Peertube (how it works)
blogger, wordpress.com: Plume
flickr, Imgur, photobucket: Pixelfed
medium. Write.as

Dus wat zeg je? Klinkt dit niet erg leuk om eens een kijkje te nemen? Bij de sites kan je je aanmelden via je facebook of twitter account. Mààr je kan je ook aanmelden met een lekker ouderwets emailadres. Mij vind je alvast op https://mastodon.pirateparty.be/@Steven_Vervaecke

meer info: https://switching.social/