3 jaar geleden heb ik eenzelfde vraag gesteld, wat als Facebook, Youtube, Twitter of Instagram verdwijnen? Toen had ik een redelijk uitgebreid onderzoek gedaan naar alternatieven. Maar ondertussen gaan we naar de herfst toe van 2021 en is er heel veel veranderd.

Naast al die verschillende vormen van censuur die ik toen beschreef is er ook de kans dat de website/platform zelf gewoon offline gaat. Wat doe je als modelburger als Facebook of Instagram op zwart gaat? Dit is de afgelopen jaren al herhaaldelijk gebeurd met een grote paniek tot gevolg. Daarover gaat dit artikel ook.
Er zijn apps bijgekomen en ook weggegaan. Ook hebben een paar platformen hun ware gezicht getoond of een paar van hun pluimen verloren. Met andere woorden, we krijgen meer informatie naargelang de tijd voortschrijdt.
Tijd dus voor een nieuwe duik in de zee van alternatieve internet platformen en dus een geüpdate lijst van recommendations.
Maar eerst een korte recap van dé manier om totaal onafhankelijk te zijn van eender welk platform.

Het belangrijkste is dat je de mensen ook los van de grote social media-sites kunt bereiken. Dat je het gsmnummer hebt van je vrienden, contacten enzovoort. En/of hun email adres, verjaardag en echt adres.
Voorlopig is er van twitter of facebook uit geen enkel mechanisme om je contacten en vrienden te exporteren. Voor hen is het een zaak van levensbelang dat je zo veel mogelijk tijd doorbrengt op hun platform. Zij willen je kost wat kost in hun macht houden.
Tuurlijk, je kan je data perfect downloaden. Maar dit is enkel jouw data. Niet de gegevens van je vrienden. Zoals gsmnummer, email enzovoort. Dus moet je die manueel gaan verzamelen. Bij deze een oproep aan iedereen om stelselmatig de gsmnummers of emailadressen van je vrienden te vragen en bij te houden. Bijvoorbeeld in een excel-lijst of gsm. Of voor de liefhebbers, een ouderwets leuk adresboekje. Voor de powerusers en IT experts: je kan dit opslaan op je eigen nextcloud server met de contacts plugin. Een soort van online contact database in je eigen cloud dus.

Dit gezegd zijnde. Over naar de lijst van meest populaire en gemakkelijke alternatieven van dit moment voor de meest gebruikte apps. De totale lijst van vervangbare apps is veel langer en uitgebreider. Maar dit is bedoeld als een quick stop van de meest gebruikte en meest populaire apps van dit moment.

Als je een app of platform hebt waar je een alternatief voor wilt, en hij staat niet in deze shortlist.,laat het mij weten en ik zoek het voor jou uit.
Facebook(+messenger): Mewe.com, gab.com
Twitter: Matrix, Mastodon
youtube: Bitchute.com, odysse.com
blogger, wordpress.com: Plume, Write.as.
Whatsapp, signal, messenger: Telegram, Matrix