Facebook and Instagram go mysteriously offline and, for one shining day, the world becomes a healthier place. – Edward Snowden Oct 4 2021

Wat een mooie binnenkopper, en dit van mijn persoonlijke held Edward Snowden. Mijn laatste blog een maand geleden ging exact hierover. Wat als Facebook verdwijnt? Het is de afgelopen jaren al regelmatig gebeurd. Maar gisteren was het veruit de grootste outage in Facebook’s geschiedenis. 6 -7 uur lang kon niemand wereldwijd instagram, facebook, messenger en whatsapp gebruiken. Alhoewel het imperium van Zuck de hoofdmoot was, was er ook heel veel bijkomende schade.

Verizon, T-Mobile, AT&T, Twitter, Oculus, Reddit, Bank of America, Southwest Airlines, Zoom, Snapchat, Linkedin, Coinbase en Gmail deelden in de cascade van failures na de Facebook outage. Ook facebook’s interne systemen lagen er compleet uit, met badgesystemen die niet meer functioneerden. Waardoor werknemers niet meer in het gebouw en in de serverroom konden.

Over de technische details gaan we het even niet hebben. Je kan dit al genoeg lezen op tech blogs.
Het bracht wel groot jolijt bij mensen zoals mij en Edward Snowden. Die had er duidelijk lol in:


Maar nu even terugkeren. Wat doen we nu in godsnaam in zo’n geval? Wel, zoals ik maar blijf herhalen: er zijn alternatieven! Ik kon nog vrolijk communiceren via Telegram en Element (matrix).
Dit zijn compleet onafhankelijke netwerken om de communicatie-apps van whatsapp en messenger te vervangen. Er zijn er nog veel andere, en je kan daarover alles lezen in voorgaande blogs.

Dus de hoofdvraag is, waar blijf jij?

Wil je ook minder afhankelijk worden van Facebook, Whatsapp, Instagram en Big Tech in het algemeen? Ik kan je daarbij helpen. Contacteer mij en dan werken we er samen aan.