Ik ben al een aantal keer diep ingegaan op de verslavende effecten van technologie zoals social media, gsm apps, games & internet. Al deze dingen hebben een enorme potentie om heel snel een aanzet te zijn tot regelrechte verslaving. Persoonlijk heb ik vroeger een lichte neiging gehad om mij te verslingeren in games. En heb ik lange tijd een internetverslaving gehad. Ook rondom mij zie ik mensen met een grote game- of social-media verslaving. Dit was voor mij een reden om dit artikel te schrijven. En je bent je er helemaal niet van bewust hoe je in zo’n verslaving verzeild bent geraakt. Nu begint hier veel onderzoek naar te verschijnen. Ook industrie-insiders komen met ontluisterende dingen naar buiten.
Veel van de technieken draaien rond het triggeren van dopamine shots. De technieken gaan rechtstreeks naar de pleziercentra van de hersenen en zijn echt bedoeld om zo verslavend mogelijk te zijn. Dit maakt het moeilijk om digitale detox-inspanningen succesvol te implementeren.
Het doel is om de vicieuze cirkel van dopamine shots getriggerd door technologie te doorbreken. Dpamine is een neurotransmitter in de hersenen die verantwoordelijk is voor o.a. motivatie, mobiliteit, optimisme en emoties. Er is een bepaalt niveau van dopamine wat beschouwd wordt als normaal. Gewoonlijk is dopamine gebalanceerd met zijn evenknie Serotonine.
Implicaties van lage dopamine kunnen gemeten worden bij ADHD, bipolariteit, alzheimers, Parkinson, schizofrenia, … Hoewel het enkel door onze hersenen kan worden aangemaakt, en er dus geen “pillen” zijn, zijn er toch anderen manieren om dopamine niveaus op te krikken.
- Sporten & bewegen. Dit is een no-brainer (pun intended). Je komt buiten, krijgt meer zuurstof. Je wordt gezonder, de stress gaat naar beneden. En het is goed tegen depressie.
- Soms is niets doen ook iets doen. Al ben je niet fysiek bezig, toch ben je mentaal belangrijke oefeningen aan het doen. De voordelen zijn legio en ook bewezen door de wetenschap.
- Eén kop koffie. Caffeïne blokkeert een CNS receptor die bindt aan Adenosine. Hetgeen een limiterend effect heeft. Dit stimuleert de productie van dopamine. Hou het wel bij 1 tas en schakel daarna over op water.
- voedsel: Avocado’s, bananen, koffie, groene groenten, noten, haver, rozemarijn, soya, kurkuma, bonen, probiotica, chocolade, groene thee, kip. Ook gezond gebalanceerd, natuurlijk en puur eten helpt je lichaam om dopamine te produceren. Omdat dan alle bouwstenen aanwezig zijn om dit te doen.
- Gevoel van voldoening. Je voelt je altijd blij als je een item in je takenlijstje hebt volbracht.
Plan of organiseer dus kleine taakjes i.p.v. onrealistische doelen. Stel dagelijks een lijstje op van dingen die je gedaan wilt hebben. En stick to it! Na het afwerken van een item kan je dat afvinken en dit zal je ook gemotiveerd houden. Doe 1 item per keer, geen multitasking! - Een koude douche. Of je neemt een koude douche, of je eindigt een gewone/warme douche met een korte rush van koud water. Volgens studies knalt je dopamine met 250% omhoog.
- Muziek! Wie kent niet het gevoel van zo’n zalige track op te zetten waar je haren van omhoog gaan. Dopamine baby!
- Slaap! Yezzzzzzz. …. ok sorry ik was ingedommeld.
- Een knuffel, een heerlijke massage of een dier vertroetelen. Het helpt allemaal.
- Tijd doorbrengen met vrienden en familie. Relaties onderhouden met je naasten is essentieel. Socialiéen en tijd spenderen met vrienden helpt om zelfvertrouwen te krijgen, een geluksgevoel en een betere focus.
Ook al zijn dit ook manieren om je dopamine te verhogen. Toch doen zij dit veel geleidelijker, natuurlijker en stabieler. Op deze manier word je ook weggetrokken van dat scherm en kom je buiten en onder de mensen. Niets dan voordelen dus! Als je dit dan toepast met digitale-detox methoden, zou het een stuk gemakkelijker moeten zijn. En je gaat je langduriger goed voelen. Waardoor je algemeen welzijn er met grote sprongen op vooruit gaat.