Als het jaareinde nadert ga je zo stilaan de laatste dingen regelen om het jaar af te sluiten. En dan is dat ook het moment dat je terugkijkt op het jaar. En jawadde, dit jaar was bijzonder intens en slopend. Bijzonder is zelfs een understatement. Het was bij wijlen zelfs extreem. Veel té eigenlijk. Een mens zou zo’n dingen zoveel niet mogen meemaken.

Een slopende behandeling, een zeer prikkende kinderwens, een ongelofelijk traumatisch verlies. Heel veel bang afwachten, heel veel vragen, heel veel onzekerheid. Heel veel rondrijden. Twee keer van job veranderen. De daarbij horende mentale processen en persoonlijke groei. Je vrouw zoveel mogelijk steunen en zo het huishouden geheel op je nemen. En dan nog proberen een sociaal leven te hebben en een blog te runnen tussen andere dingen door.

Een mens zou voor minder knettergek worden of mentaal gestoord. Algoed dat we elkaar hebben en een stel enorm geweldige vrienden die er altijd voor ons waren. Al die dingen zijn dus allemaal aan het terug komen als flashback. Dingen die nu allemaal op een rijtje worden gezet. Dit alles beseffende, heb ik besloten volgend jaar niet te veel nieuwe dingen op te starten. Enkel de dingen die nu gaande zijn op zijn beloop laten. Even een beetje ruimte creëren, een beetje genieten. De dingen nog meer een definitieve plaats geven. Het enige grote project dat ik dan nog ga ondernemen is een huis zoeken. Een stek die we geheel als ons eigen kunnen beschouwen.

Er zijn nog aankondigingen komende van dingen die reeds gestart zijn dus het nieuwe jaar gaat niet alleen luieren worden. Maar meer hierover later.Dus, bij deze. Danku aan iedereen die ons gesteund heeft. Jullie steun heeft ons letterlijk recht gehouden! Ondanks het enorm heftige jaar hebben we deze kerst ook het meest geweldige geschenk ooit gekregen. Een kindje onder de boom. Het einde van een 9 jaar durende lijdensweg. Het nieuws dat schildklier-aandoeningen perfect geneesbaar zijn. (Bedankt hiervoor Miek!) Dit jaar bracht ook een paar hele mooie dingen. Het zijn allemaal dingen waarop een mens terugkijkt.

En een paar levenslessen ook. Ook al probeer je zo hard als je kan, je hebt veel eenvoudigweg niet onder controle. Just go with the flow. Een paar dingen die ik wil verwerken, een paar dingen die ik meeneem. 2018, het ga je goed. Welkom nieuwe toekomst!