Wat als onze grote bezorgdheden rond smartphone-technolgie en mobiele technologie in het algemeen slechts het topje van de ijsberg zijn? Wat als we de mate van verslaving en gezondheidsschade nog steeds grondig onderschatten? Ik sta regelmatig stil bij deze vragen.

Zeker als aanstaande vader sta ik daar meer dan ooit bij stil. Ik zie het zelf veelvuldig rondom mij. Mensen die smartphone-verslaafd zijn. Ik was deze week nog per toeval in een snookercafe. Daar hoor je toch te snookeren denk je dan. In de hoek had ik een groep jongeren gespot die allemaal op hun smartphone bezig waren. Een hoop drank in het midden van de tafel, maar sfeer 0. Triestig denk ik dan.

 Quote: “According to comScore’s 2017 Cross Platform Future in Focus-report, the average American adult (18+) spends 2 hours, 51 minutes on their smartphone every day.

That’s about 86 hours a month! This might be a record, but growth has certainly flattened out over the last year-and-a-half.”

Dit zijn enkel cijfers over de smartphone. Als je de vraag anders definieert tot ‘hoeveel tijd spendeer je voor een scherm’ of ‘hoeveel tijd spendeer je online’ dan zijn de cijfers nog schokkender.

 Maar het kan nog velen male erger. Onderstaande video staat gelabeld als funny video. Maar ik vind hem diep schokkend. Als zo’n jonge baby al zo verslaafd is aan lichtgevende schermpjes doet dit alle alarmbellen afgaan.

https://www.youtube.com/watch?v=f_MNMKyI3j8

Smartphones zijn tegenwoordig omnipresent. Maar de leiders van de bedrijven in de sector zijn een heel andere mening toegedaan. In het hart van technologie, Silicon Valley en de ruime regio daarrond is zich een ware omwenteling aan het voltrekken.

In oktober was al uitgekomen dat het top management van technologie-bedrijven hun kinderen naar technologie-vrije scholen stuurt. Dit betekent niet alleen geen smartphones of tablets, maar ook geen wifi en gsm bereik. Dit op zich is zeer opmerkelijk. Maar het was al gekend van Steve Jobs dat hij zijn kinderen niet in de buurt liet komen van de producten die zijn bedrijf maakte.

 De huidige managers en CEO’s van bedrijven laten sinds kort ook contracten optekenen die hun kinderoppas verbieden om hun kinderen in de buurt te laten komen van eender welke moderne technologie. Zij het smartphones, tablets, computers of zelfs nog maar TV. Dit noemt men “no screen contracts”.

Er is sprake van een ware paniek bij tech-ouders. In die mate dat men liever opteertvoor een totaal technologie-vrije ervaring. Zelfs een klein beetje screentime kan zodanig diep en allesverslindend verslavend zijn. Dat men liever heeft dat hun kleine spruit helemaal geen vierkant scherm ziet of aanraakt.

Deze paniek gaat zelfs zover dat wakkere burgers foto’s op parenting-messageboards zetten van oppassers die gsm’s en smartphones gebruiken in de buurt van kinderen.

Deze radicale omwenteling heeft zich voltrokken in het afgelopen jaar. En grote nanny-bedrijven merken dit zeer duidelijk onder hun cliënteel Zij hebben hier al een reeks standaard contracten voor opgesteld. Die voorzien in verschillende graden en regelingen. Vaak is het wel toegestaan dat de oppasser telefoon opneemt van de ouders zelf. Maar dit moet zo kort mogelijk gehouden worden.
De moeilijkste klanten zijn de mensen die er nog niet helemaal uit zijn. De strikte mensen zijn de goedverdienende tech-managers. Het is daar bijna veiliger en beter omdat ze exact weten wat ze doen.

 Wat weten zij dat wij –nog- niet weten? Hun reactie spreekt alvast boekdelen. Want zij weten perfect hoe de software werkt, wat voor impact dat het heeft. Hoe ook de hardware werkt en de combinatie daarvan. Een ding staat als een paal boven water, onze samenleving van vandaag is reeds veel te ver doorgeslagen met de afhankelijkheid van technologie. En dan hebben we het nog niet gehad over aanstormende modewoorden zoals AI, The Internet of things, 5G en andere aanslagen op menselijkheid.

Maar laten we er vooral een voorbeeld aan nemen. Het positieve is dat het tij aan het keren is. In Australië en Frankrijk bannen ze gsm’s in scholen. En her en der duiken er wifi-vrije scholen op.

Wat kan jij doen? Engageer je! Simpel. Als je bezorgd bent voor gsm of technologie gebruik, en helemaal technologie-vrij is geen optie. Probeer dan in dialoog te treden met de school of de organisatie waar jouw kind/tiener naartoe gaat. Om een middenweg te vinden waar iedereen zich in kan vinden. Als gsm en wifi vrij wel een optie is (speciaal voor kleuter- en lagerscholen). Doen! Twijfel niet, de research staat aan jouw kant. Neem het voortouw en anderen zullen ongetwijfeld volgen en jou steunen.