Naast de enorme toename van bewustzijn rond mobiele telefoons, observeer ik ook een enorme toename van bezorgdheid rond het aanstormende 5G. Ik kon het dan ook niet laten om hier ook een blog over te schrijven. Dit zal zowel technische uitleg bevatten, een verzameling links en ook mijn kijk op de dingen. Zoals de Engelsen zeggen: I am going to lay it all out there. Inconvenient information, square in the face.

We worden de laatste 4 jaar al werkelijk morsdood gegooid door 5G marketing hype en industrie reclame. 5G hier, 5G daar. Maar wat is dat nu, dat woordje 5G? Het slaat op de 5de generatie van mobiele technologie. Onderstaande tabel verduidelijkt de 5 generaties van 1(analoog) tot 5.

5G “belooft” heel veel. Toch als we de industrie mogen geloven. 10x snellere download snelheden, Een enorme capaciteitsvergroting, onvoorstelbare toenames in efficiëntie en productiviteit, instant connectie met alles en iedereen. Het vormt ook de basis van het 2de befaamde en overhypte begrip IOT, the internet of things. Dat alles van auto’s, scholen, woningen, kantoren, steden, parken met elkaar verbindt. Frigo’s en tandenborstels die met elkaar kunnen verbinden. Het smart grid, smart everything. Dat is tegenwoordig de spectaculaire revolutie die men ons “belooft”.

Waar met geen woord over wordt gesproken zijn de dingen die we moeten opgeven, de gezondheidsimpact en de verregaande implicaties die dit met zich meebrengt.

Hoe zit dat nu technisch in elkaar?

5G kan dit allemaal door nagenoeg ongebruikt draadloos spectrum te “activeren”. De zogenaamde millimeter- wave- golven (of straling). Dit begint vanaf 8GHz tot 30 GHz maar vooral vanaf dan tot 100 GHz. Doordat die golven zo een korte frequentie-afstand hebben (millimeters) geraken ze nagenoeg nergens door (muren, straatobjecten, flora,bladeren & bomen,regen etc). Hun bereik is ook slechts een tiental meter tot slechts enkele meters.

Hierdoor moeten er om de X meter zendmasten geplaatst worden om uberhaupt connectiviteit te bieden. Het zendvermogen gaat ook enorm opgevoerd worden, om het signaal toch erdoor te duwen. Beeld je dit in als SAR waarden of Watt per cm². Om dit op te lossen zullen ook frequentiebanden worden gebruikt in de lagere frequenties variërende van 700MHz tot 6GHz.

Hier en hier vind je 2 grafieken en tabellen die de spreiding enigszins duidelijk maken en welke ‘frequency auctions’ er op dit moment in de wereld worden gehouden.

Een ander verschil tegenover 4G is dat 5G beam forming gebruikt. Men zal via gerichte beams connectie kunnen maken met de basisstations. En alles wat er tussen hen en de beams staat zijn toevallige slachtoffers. Dit heet een Phased Array antenna. Een phased array antenna bestaat uit honderden piepkleine antennes die samenwerken om energie te ‘schieten’ naar de ontvanger. Het richt dus zijn zendvermogen naar de ontvanger (gsm/persoon).
Doordat de golven zo kort zijn is er veel groter zendvermogen nodig om door muren, bomen, en mensen te dringen. Anders zou iedereen buiten moeten staan voor ontvangst. En dat willen we niet toch? Dus straal maar naar hartelust… nee toch bedankt! Het zal jouw hoofd maar wezen, dat per toeval getroffen wordt door deze straal. Beeld je maar eens in dat je op een festival staat vol met 5G. Hmm lekker.

Gezondheidseffecten op onze biologie

En als er niemand connecteert zal het basisstation constante radiatie uitzenden om nieuwe verbindingen te detecteren. Maar daarnaast zijn er nu reeds een heleboel effecten op de gezondheid van het gebruik van de frequenties.

Deze effecten houden onder andere in: veel dichtere soep van electrosmog, impact op de huid en ogen (studies tonen dat de zweetkliertjes en haartjes op je huid als antenna fungeren bij zo’n draadloze frequenties, het veroorzaakt ook fysieke pijn en er is een link naar cataract voor de ogen), effecten op de hartslag en het hart zelf, schade aan het dna zelf, verstoring in de celgroei en functionaliteit, een activatie van bacteriën en hun immuniteit tegen anti-bacteriële producten, negatieve effecten op het plantenleven en de regen die naar beneden valt. Wat dan weer leidt tot een verstoord ecosysteem.

En zelfs schade bij zwangerschappen: niet alleen tijdens zwangerschappen maar op de vruchtbaarheid van iedereen die leeft in wifi-velden. Een studie geeft aan dat de mannelijke vruchtbaarheid sinds 1973 (eerste gsm) met 50% gedaald is . Sommige onderzoeken geven zelfs aan dat er genetische schade wordt aangericht in de vruchtbaarheidsorganen die wordt doorgegeven naar de kinderen. Veel mensen leggen hun laptop/tablet in hun schoot tegen hun.. ik moet hier geen plaatje bij maken. Wist je trouwens dat het in China bij wet verplicht is om tijdens de zwangerschap speciale beschermende kleding te dragen? Ik ook niet…

De meeste “positieve” studies rond 5G zijn ook misleidend en worden gebruikt als marketing. Die studies gebruiken non-pulsed waves. Terwijl 5G en andere draadloze standaarden zoals 3-4 g en wifi pulsed golven gebruiken. Dit is al bewezen schadelijk te zijn.

Naast de reeds besproken talrijke andere gezondheidseffecten kan je ook onderstaande eraan toevoegen:DNA single en double strand breekt, oxidative schade, verstoring van cel metabolisme, verzwakking van de bloed-hersenen barrière, melatonine vermindering, verstoring van het hersen-glucose-metabolisme, verhoogde productie van stress hormonen/proteïnen.

Laten we ook niet vergeten dat de World Health Organization (WHO) in 2011 radiofrequentie radiatie als mogelijks cancerogeen (class 2B) heeft gelabeld.

Genoeg voer tot nadenken voorlopig. En vooral genoeg informatie om in een keer te verwerken. Voor de leesbaarheid heb ik deze blog opgesplitst in 2 delen. Volgende week zal het 2de deel online verschijnen.