Er is al extreem veel inkt gevloeid over de aanhoudende klimaatprotesten in ons land. Plots is de opwarming van het klimaat front en center in ieders aandacht. De kranten slaan je ermee om de oren. De opwarming van de aarde word dan steevast gelinkt aan onze CO2 uitstoot. “CO2 radicaal verminderen” klinkt het gedurig, als een mantra dat heilig is. Maar dit alles is slecht een klein onderdeel van het grote plaatje.

Alsof ons CO2 verminderen en voorts business as usual helpt. Ook een bijkomende noot is dat CO2 levens essentieel is voor onze flora. Dus alle CO2 uit de lucht halen door extractie fabrieken is onszelf in de voet schieten. Bomen en planten hebben CO2 nodig om te groeien. Studies wijzen ook effectief uit dat de wereld sneller aan het vergroenen is, daar waar er nog bomen en planten zijn. Het is dus een erg complex plaatje.  Maar goed, het klimaat en bijbehorend duurzaam ecologisch leven is zeer aanwezig op dit moment.

En nu begint het echte werk naar het zoeken van efficiente en werkbare voorstellen en oplossingen. Ik ga al veel denkpiste’s en mogelijke opties bespreken in mijn Gastblogs bij Misses Lee. Maar dit is slechts een startpunt. We moeten nog breder kijken dan dat! Op niveau van landen en zelfs van de hele westerse samenleving. Daarbij kunnen wij kijken naar wat voor ons primitieve volkeren doen met en in hun omgeving, en dat vertalen naar een moderne samenleving. Een mogelijk antwoord van die kruisbestuiving kan komen uit het hele gedachtengoed van slow living. Terug trager leven en genoegen nemen met wat je nodig hebt. Los van zoveel hypermoderne techniek. Denk aan het leven in een klein frans/italiaans dorpje. Gemoedelijk, rustig en ongedwongen. Consuminderen hoort onder deze paraplu net als reductarier.

Een andere beweging is de Solarpunk beweging. Solarwatte? Dit is een door evolutie van slow tech. Het is in essentie een menselijke beweging die de huidige moderne techniek radicaal anders wil gebruiken. Door technologie ten dienste te stellen van de mens en samenleving op een constructieve manier wil men naar een radicaal andere, duurzame, ecologische, sociale samenleving groeien.

“It’s a world in which humans haven’t destroyed ourselves and our environment, where we’ve pulled back just in time to stop the slow destruction of our planet. We’ve learned to use science wisely, for the betterment of ourselves and our planet.”

Sterker nog, het is een complete visie op de samenleving, op kunst en cultuur, archiectuur, mode en veel meer. Waarbij een moderne twist word geaspireerd op Art Nouveau, victoriaanse en edwardaanse esthetiek.

We zijn niet te veel op deze planeet, we moeten enkel fundamenteel anders gaan leven. Ons systeem werkt niet. Het is perfect mogelijk dat wij als mensen op deze planeet leven in welvaart én harmonie met natuur. Het is zelfs mogelijk om kritisch bedreigde diersoorten te laten terugkomen. Kijk maar naar het verschijnen van  bevers in Italie en Scotland voor het eerst in 300 jaar. Wolven, vossen herten én everzwijnen in Belgie én Europa. Dit filmpje over wolven in Yellowstone is ronduit facinerend! Er is een lijst van 25 bijna uitgestorven dieren die teruggekomen zijn. Zelfs koraalriffen kunnen nog gered worden. Zoals het koraal in Maui dat een spectaculaire rebound aan het doen is.

Het is perfect mogelijk om een hoge populatie dichtheid te rijmen met ongerepte natuur. Zolang er slim en doordacht beleid is. Kijk maar naar Japan en Cuba. Waar moderne en zelfs hypermoderne futuritische steden afgewisseld worden door eeuwenoude ongerepte bossen.

Dus in die zin is de combinatie van Solar Punk, slow living en slow tech een uitgelezen basis om van te vertrekken. De technologie is er al reeds om dit allemaal te doen. Zie jij de toekomst door een groene bril? Stuur ons jou ideeën hierover en vervoeg de .

In opkomende blogs zal ik voorbeelden van bestaande techniek bespreken rond Solarpunk en concrete voorbeelden geven.