De afgelopen maanden heb je ze ongetwijfeld al gezien. We worden overspoelt door talloze artikels over X en Y als het ultieme en enige gelukspad.
Ikigai, Hygge, Langom. Dat zijn de 3 bekendste. Wat is hier mis mee? Vooral dat het een regelrechte industrie lijkt te worden.
Ikigai is een Japans concept dat “een reden voor bestaan” betekend. Het is gelijkaardig aan het Franse Raison d’être. Volgens de Japanse cultuur heeft iedereen een ikigai. Dat vinden vereist een diepgaande en vaak lange reis naar jou kern. Zo een zoektocht is heel belangrijk in het cultureel geloof dat het vinden van jou ikigai gelukt brengt en een zin voor te leven.
Hygge is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard.
Lagom is een Zweeds woord met de betekenis: ‘bijna perfect’, ‘voldoende’, ‘adequaat’, ‘precies zo goed/veel als het zou moeten zijn’. volgens een populaire verklaring zou het woord lagom teruggaan op de maaltijden zoals die vroeger werden gehouden in de boerensamenleving, waarbij iedereen op de boerderij uit dezelfde pan at en uit dezelfde beker dronk. Men trachtte het laget om, “˜voor de hele club” voldoende te laten zijn
Elk apart word voorgesteld als dé nieuwe trend en dé nieuwe levenswijze die iedereen zou moeten volgen. Er zijn al menig boom gesneuveld aan pagina’s van uitleg hierover. En waarom denk je da, weidt ik er nog een artikel aan.
De reden hiervoor kan je terug vinden in een shop die ik toevallig binnenwaaide op mijn recente reis naar het fantastische Ierland. Het was een shop vol met leuke spulletjes. En zoals het een hip shopje betaamd vond je er veel spulletjes terug die uit een Scandinavisch huisje leken te komen. Allemaal in lijn met de levensstijl uit Scandinavie die gans Europa overspoelt.
Ook waren er rekken gereserveerd voor de obligatoire boeken. Letterijk 20 boeken op een rij getiteld Hygge of Ikigai. Hebben we aan 1 niet genoeg? wat maakt het een boek een meerwaarde tegenover het ander?
Toen zonk het in wat ik een aantal weken eerder op tv zag. een reclamespotje voor een tv-reportage over geluk, een industrie? Toen al wist ik dat de makers daarvan een punt hadden groter als de maan.
Waarom word dit zo hard gepromoot dat we dit moeten volgen? Het ultieme pad van geluk. Ik denk eerder dat het een ultiem symptoom is van nog iets veel groters. Dat onze maatschappij zodanig stresserend en jachtig is dat wij dit nodig hebben om tijdelijk even te ontspannen. Even een les hygge volgen en dan kan je er weer een week tegen. Dan spring je weer de wasmachine van chaos in.
Eigenlijk is dit tegensprekelijk tegen de “filosofieën” die worden gepromoot. “Oh ik heb weer een zware maand gehad, even een shot Lagom en ik kan er weer tegen.” Zo werkt het niet. Je moet het in je dagelijkse routine zelf inbouwen, in de basis van je leven verwerken. En als je even nadenkt zal je dit zelf ook al wel bedacht hebben.
In feite is er niets mis met de filosofieën. Enkel met de platte commercialisatie ervan. Je moet ze niet als tijdelijke fix beschouwen. Naar mijn mening kan je ze zelfs allemaal combineren. Omdat elke filosofie op zich een gids bied ander aspect van je leven of van onze samenleving. Het is geen doel opzich, slechts een hulp op de weg ernaar toe. Een werk instrument of gids.
Zo moet je het beschouwen denk ik. Hygge kan je omschrijven als een manier om je thuisleven te ordenen. Om gezelligheid in je huis en in je leven te brengen. Geniet van de simpele dingen van het leven. Geniet ook samen met je vrienden of familie. Weg van de internet wereld en weg van de drukke maatschappij. het komt overeen met het Duitse gemütlichkeit of Nederlandse gezelligheid. Toevallig regio’s die bij elkaar liggen en historisch gezien vaak deel hebben uitgemaakt van 1 cultuur of mindset gebied. Het is vaak bedoeld als tijdelijk fijn moment.
Lagom is op zich al genoeg uitgelegd hierboven en gaat over hoe je je gedraagt in een samenleving(familie, vriendenkring, straat, dorp…). Vrij vertaalt betekend het, gebruik enkel wat je nodig hebt. Niet meer. “Net Genoeg”. Het geld als een overvleugelende way of living. Een balans die je moet houden tussen alles, werk/leven etc.
Enfin je snapt het plaatje. Terug gaan naar hoe het leven vroeger was en weg van dat ongebreidelde consumptie gedrag, gehaastheid en hardheid.
Wat denken jullie hierover?