Deze deepdive is als verdieping en hoort bij de blog “We hebben de keuze tussen 2 werelden: met of zonder AI. In welke wil jij leven”?

De lancering van het beruchte chatGPT van openAI leek uit het niets een gestoorde megalomane AI-goldrush af te trappen, maar eigenlijk was die evolutie al sinds 2015 onzichtbaar diep in de onderstroom aan het groeien en borrelen. En die explodeerde plots tot een megahype die op een paar maanden tijd de volledige samenleving geblitzkriegt heeft. Dit zijn het soort transformatiemomenten die je alleen maar ziet als we ze van bovenaf (door big tech) en met veel druk door onze keel geramd krijgen. We mogen dus best kritisch zijn voor wat er zich heeft afgespeeld. We mogen en moeten zelfs stilstaan bij de vraag of we dit nu wel willen of niet.

In wat volgt deel ik niet alleen mijn visie over dit onderwerp, maar ook heel wat verwijzingen naar artikels van anderen (ondertussen mogelijk achter een paywall) die ik het voorbije jaar heb gelezen en die volgens mij relevant zijn om je mening hierover te kunnen vormen.

Ok, let’s get to it! Let’s get right down to the dirty part: de “doom and gloom”-berichten en paniekvoetbal, alvorens echte events te bespreken. Want van meetaf aan zijn er nogal wat profetische artikels geschreven hierover. Dit gaat dan vooral over het einde van de menselijkheid en dystopische doembeelden.

Sommige kaderen de AI-evolutie ook als onderdeel van elitaire globalistische machten en daar valt ook iets voor te zeggen. Zeker als je beseft dat AI het exclusieve speelveld is van de mega techbedrijven en government sponsored academische onderzoeksbedrijven (openAI, nu opgeslokt door Microsoft). Omdat er zo waanzinnig veel rekenkracht en data storage nodig is om dit op grote schaal te doen. Het is dan ook geen verrassing dat het stroomverbruik navenant is. (Waar zijn de groene jongens in dit geval? Net-zero-policies zijn waardeloos hierdoor.)

Want hoe je het ook draait of keert, openAI is zeker niet de enige op de markt(maar wel de hoofdmotor van de AI putch). Stiekem draait zowat het hele internet op servers van Amazon, Microsoft en Google. Bedrijven zoals Techsee leveren ook producten, maar het is onwaarschijnlijk dat zij een eigen datacenter hebben, ze huren die van de big boys. Ze hebben mogelijks wel eigen AI, maar anderen gaan nog verder en nemen gewoon een licentie op chatGPT. Je zal flink je best moeten doen om AI te vermijden. De machine-mind is alomtegenwoordig en word gelauwed in de productiviteits-sphere. Wat dacht je van dit artikel over productiviteit? Ja, een farce, hè… Google en Amazon hebben intussen hun chatGPT rivaal.

Ook in smartphones (is it really smart?!) is AI al meer dan 5 à 7 jaar standaardkost. Of hoe dacht je dat maanfoto’s op zogenaamde “flagship”-phones zo gedetailleerd konden zijn?  Ja, zo werkt het echt!
Men wil trouwens heel erg ver gaan in het AI-gebruik. Zoals een telefoon die automatisch sms’en beantwoordt. Nee bedankt, ik doe dat liever zelf! Door AI worden onze foto’s onzichtbaar bewerkt volgens een ingebakken algemeen schoonheidsideaal (ons door de bedrijven opgelegd) en kunnen we imperfecties wegwerken. Zo krijgen we eigenlijk levenloze generieke foto’s zonder ziel in. Is dat waar wij als maatschappij naartoe willen?

Microsoft is trouwens de ergste veelpleger hierin. Zij zijn heel goed op weg om AI in zowat al hun producten standaard in te bouwen. Deze bovenstaande links zijn ondertussen compleet verouderd, hun 365-pakket is zeer zwaar gedreven door AI. Het is to the core ermee verweven. Tijd voor alternatieven zoals onlyoffice en libreoffice!
Ook de zorgsector heeft ermee te maken. En ja, ook in scholen wordt ermee gewerkt! Grote techbedrijven willen AI trouwens in de hele productieketen inzetten. Want wat kan er misgaan bij het gebruiken van een zwarte doos in gevoelige delen van de economie? Zo eentje die los staat van controle en op zichzelf denkt. Adobe wil ook dat we met Documenten chatten. Mercedes bouwt chatGPT in in zijn wagens voor entertainment. Waarom hebben wij dit nodig? Let beter op de baan!

Na dit grote overzicht is het tijd voor een beetje doom, gloom en dystopie. Volgens onze banker overlords bij Goldman kunnen er 300 miljoen jobs sneuvelen. En nee, zij spinnen hier zeker geen garen bij en dit past zeker niet in hun cyborgplannen tot werelddominantie (kuch, kuch). Ja, we mogen het nu wel open zeggen: de Davos-parasieten sturen aan op een vierde industriële revolutie  en willen dat je blij bent als je als gevolg daarvan met niets overblijft. Want hier gaan we naartoe, hoor. Heel erg scary… Men wil trouwens volledig AI-gestuurde computers maken met een AI zwarte doos chip ingebakken. Pull the plug!

Er zijn gelukkig een aantal mensen die aan de alarmbel trokken. Zij ijveren er net als ik voor om de stekker te trekken uit het hele AI-gebeuren. Anderen durven enkel maar een pauze voor te stellen. Of een groep wetenschappers die killswitches willen. In Italië was openAI zelfs eventjes gebannen. Ook NYC is aan het nadenken. Ik maak persoonlijk trouwens een onderscheid tussen automatisatie en AI. In mijn ogen is beperkte en verstandige automatisatie onschuldig tegenover AI en honderden malen beter geschikt.

Er zijn ook mensen die de diepere lagen in de hype zien. Bedrijven zoals Microsoft en Nvidia rijven bakken met geld binnen.

Tot nu toe werden AI language learning models of generatieve AI-modellen getraind op een vaste dataset. Zij beschikken voorlopig dus niet over heel recente data, maar kunnen bijvoorbeeld enkel events citeren tot 2020 ofzo. Maar men plant het hele live internet hiervoor te gebruiken. Dat AI zicht krijgt op alles wat er nu te vinden is. Scary! Wat nog beangstigender is, is dat AI nu al veelvuldig gebruikt wordt door the bad guys. Je kan er altijd op rekenen dat met elke nieuwe technologie er 2 sectoren zijn die ze als allereerste in gebruik nemen: de porno-industrie en de hackers.

De Microsoft VP weent: “We need to act with urgency to combat all these problems.” Wat denk je van de stekker eruit? Problem solved. Want, wat kan er mis gaan? Ironisch gesproken, natuurlijk… Maar nee, zegt Microsoft. We willen juist meer! Wat kan er mis gaan…
Beeld je in dat een volledig AI office pakket alles zelfstandig kan regelen. Het beantwoordt zelfstandig mails en plant afspraken in. Je hoeft niets meer te doen, maar je weet ook niet wat de AI onder elkaar bedisselen. Plots verschijnen er afspraken in je agenda. Als je dacht dat je geleefd werd door je werk, dan heb je nog niets gezien. Nu ga je geleefd worden door een machine, een zwarte doos. Wil je dat echt? En dan hebben we het nog niet gehad over privacy.

Maar niet getreurd, openAI gaat onderzoeken hoe ze op hol geslagen malafide AI kunnen stoppen…. Met meer AI… ZUCHT!

 

 

Dus even samenvatten… We hebben generatieve language AI die tekst kan schrijven, die muziek, foto’s, video’s en kunst kan maken. Ze kunnen zelfs je stem imiteren met slechts een paar opgenomen zinnen. Tot de mogelijkheden behoren ook: projectmanagement, scheduling, inbox management, presentaties maken, 3D-modeling, sms beantwoorden, chatbots die met je converseren. Ze kunnen ook hele websites genereren en zelfs programmeren. Ja, er zijn nu ook al door AI geschreven programma’s en programmacode. Of wat dacht je van AI-huizenzoekertjes en AI podcasts.

Een studie uit 2019 schatte dat ongeveer 60% van het huidige internet AI was. Hiermee bedoelt men webtrafiek, websites, comments, reacties, likes, profielen en meer. Een studie in 2023 had het al over 77% en voorspelde 89% en meer tegen 2025. Wel, dat is niet veraf meer!!

Dus let’s get really dirty. All the way down the rabbit hole. De Dead Internet Theorie posteerde het verlies van de menselijke meerderheid op het net vanaf 2015. Met andere woorden, het internet is grotendeels bots en AI. Bovenstaande cijfers bevestigen dit onweerlegbaar. Mensen beginnen het trouwens te beseffen: we kunnen wel stellen dat het gouden tijdperk van het internet al enige tijd voorbij is. 

Hier is wel een interessante manier om ermee om te gaan
. Als lichtpuntje in dit toch best donkere schrijven…

Oke, oke, erg donker inderdaad. Heb je al schrik? Of denk je dat het allemaal vergezocht is? Laten we eens kijken naar een paar real world happenings om alles te symboliseren. Wetenschappelijke publicaties gebruiken AI. Het wereldvermaarde Sports Illustrated gebruikte AI voor zijn artikels, en is nu falliet by the way. Hier is een researchartikel over AI influencers door Ars Technica. TV studio Channel 1 gebruikt AI nieuwslezer. Ook onze eigen Vlaamse en Europese kranten en officiële legacy nieuwsmedia zijn al eens betrapt geweest op het gebruik van AI-foto’s: met name tijdens de enorme aardbeving in Turkije, een paar jaar geleden.

Al dat AI-geweld gaat ook wel eens erg fout. Deze week kwam naar boven dat google’s AI van het padje af is. Ook chatGPT gaat insane. Trouwens niet de eerste keer en zeker ook niet de laatste keer! Een veelvoud van voorbeelden zijn hierover te vinden als je zoekt. Ik heb je al genoeg overladen met research…

Nog een lichtpuntje! Al dit AI-geweld kan een migratie teweegbrengen van social media naar onafhankelijk ‘authored’ content. Hierin ligt volgens mij ook de oplossing, als we nog iets van het internet-concept willen redden…

We scheuren het af. We maken een nieuw eigen humaan menselijk internet, decentraal en onafhankelijk. Want laat het om af te ronden heel duidelijk zijn: ik kies ervoor om in een wereld te leven zonder AI. AI is onze ondergang en ik wil niet gedomineerd worden door machines. Hou technologie menselijk!